masinuta de jucarie. Cand cel mai mare producator de telefoane din lume, Nokia, lansa cu cativa ani in urma un telefon mobil care avea si functiile unui laptop (am numit aici Nokia Communicator), toti utilizatorii vorbeau de o revolutie. Apoi au aparut telefoanele cu ecran color, sunete polifonice si, de curand, cele care integreaza o camera foto digitala: Samsung, Panasonic, Sagem.
Toate acestea sunt lucruri absolut obisnuite, daca e sa facem o comparatie cu modelele si accesoriile Sony Ericsson care vor patrunde pe piata romaneasca din aceasta toamna. Concret, este vorba de o consola de jocuri detasabila, adaptata pentru mediul mobil si o masinuta de curse in miniatura, care poate fi teleghidata cu telefonul celular.
Sunt cumva noile accesorii o joaca de copii? Categoric nu. Ele se adreseaza si adultilor (nu neaparat oameni de afaceri) obisnuiti sa se joace pe calculator sau pe consola.
Aparitia celor doua accesorii iesite din comun este rezultatul aliantei dintre un producator de telefoane mobile consacrat si un producator renumit de jocuri.
Ambele accesorii sunt compatibile cu noul model Z600, disponibil pe piata din toamna (cu un pret estimat la 260-270 de euro). Gameboard-ul EGB-10 (in valoare de 25 de euro), care seamana destul de mult cu „comanda” consolei PlayStation de la Sony, dispune de un element de control cu opt directii pe partea stanga si patru butoane de functii („shoot” – trage, „jump” – salt sau „brake” – frana) pe partea dreapta, pentru o operare la doua maini. Cu acest accesoriu se poate juca mai usor V-Rally, preinstalat pe telefon si folosit pe platforma Sony PS2.
si pentru ca tot a venit vorba de masini, sa ne oprim putin la masinuta teleghidata Bluetooth Car-100. De dimensiunile unei cutii de chibrituri, acest minuscul bolid are doua viteze si poate fi teleghidat de la zece metri, cu tastatura sau joystick-ul. Masinuta costa 50 de euro.
Bineinteles, toate acestea par tehnologii destul de simple daca le comparam cu telefoanele care programeaza de la distanta masini de spalat sau nivelul si temperatura apei din cada, asa cum obisnuieste sa faca Bill Gates. O sa mai dureze ceva pana cand aceste tehnologii vor ajunge la dispozitia utilizatorului de rand, insa intre timp ne multumim si cu accesoriile vandute ca jucarii pentru oamenii seriosi.