O șoferiță a intrat cu mașina la doi pași de Masa Tăcerii

Vineri, o șoferiță a intrat cu autoturismul în Parcul Central din Târgu Jiu, pe Aleea Scaunelor, ajungând chiar în apropierea Mesei Tăcerii.

Femeia a trecut de Poarta Sărutului și a ajuns cu autoturismul la doar câțiva metri de Masa Tăcerii.

Conform imaginilor postate de Poliția Locală Târgu Jiu pe Facebook, autoturismul are numere de înmatriculare din București.

Șoferița a fost sancționată de polițiști cu o amendă de 1.000 de lei

„Persoana care a pătruns astăzi cu un autoturism în Parcul Central, pe Aleea Scaunelor, a fost sancţionată de poliţiştii locali cu suma de 1.000 de lei, fiind escortată în afara parcului. A fost aplicată amenda maximă, conform HCL nr. 33/2023”, se arată în postarea Poliţiei Locale Târgu Jiu.

Ansamblul monumental „Calea Eroilor,” realizat de sculptorul Constantin Brâncuși în municipiul Târgu Jiu, a fost inclus anul acesta în patrimoniul mondial UNESCO.

În Parcul Central din Târgu Jiu se află Masa Tăcerii, Poarta Sărutului și Aleea Scaunelor.

„Calea Eroilor” este un ansamblu sculptural construit între anii 1937 și 1938, începând cu ridicarea Coloanei fără Sfârșit, dedicată eroilor căzuți în bătălia de pe malul Jiului din 1916. Ansamblul a fost completat cu Poarta Sărutului și, în final, cu Masa Tăcerii, înconjurată de 12 scaune rotunde, alături de alte 30 de scaune cu tăblia pătrată, toate așezate direct pe pământ, formând astfel un soclu natural.

Unde nu ai voie să opreşti maşina, potrivit Codului Rutier

Haideţi să vedem ce prevede mai exact Codul Rutier din România privind oprirea şi parcarea maşinilor şi în ce situaţii sunt acestea interzise.

Legea din România stipulează că oprirea voluntară este interzisă în următoarele situații:

– în zona de acțiune a indicatorului „Oprirea interzisă”;

– la trecerile la nivel cu calea ferată și la o distanță mai mică de 50 de metri înainte și după acestea;

– pe poduri, pe și sub pasaje denivelate, precum și pe viaducte;

– în curbe și în alte locuri unde vizibilitatea este redusă sub 50 de metri;

– pe trecerile de pietoni sau la mai puțin de 25 de metri înainte de acestea;

– în intersecții, inclusiv cele cu circulație în sens giratoriu, precum și în zona de preselecție unde sunt marcaje continue, iar dacă acestea lipsesc, la o distanță mai mică de 25 de metri de colțul intersecției;

– în stațiile de transport public, precum și la mai puțin de 25 de metri înainte și după acestea;

– în dreptul altui vehicul oprit pe carosabil, dacă acest lucru împiedică circulația a două vehicule venind din direcții opuse, precum și în dreptul marcajului continuu, dacă ceilalți conducători auto din același sens ar fi obligați să treacă peste acesta;

– în locuri care împiedică vizibilitatea asupra unui indicator sau semnal luminos;

– pe sectoarele de drum unde există indicatoare cu semnificația „Drum îngustat”, „Prioritate pentru circulația din sens invers” sau „Prioritate față de circulația din sens invers”;

– pe pistele destinate exclusiv pietonilor și/sau bicicliștilor ori pe benzile rezervate anumitor categorii de vehicule, semnalizate corespunzător;

– pe platforma căii ferate industriale sau de tramvai ori la mai puțin de 50 de metri de acestea, dacă ar împiedica circulația vehiculelor pe șine;

– pe carosabilul autostrăzilor, drumurilor expres și celor naționale europene (E);

– pe trotuar, dacă nu rămâne un spațiu de cel puțin 1 metru pentru circulația pietonilor;

– pe pistele pentru biciclete;

– în locuri unde depășirea este interzisă.

Parcarea interzisă în toate aceste locuri

Există mai multe situații în care șoferii nu au voie să staționeze. Astfel, articolul 143 din Codul Rutier prevede că parcarea este interzisă:

– în toate cazurile în care este interzisă oprirea voluntară;

– în zona de acțiune a indicatorului „Staționarea interzisă” și a marcajului corespunzător;

– pe drumurile publice cu o lățime mai mică de 6 metri;

– în dreptul căilor de acces care servesc proprietățile alăturate drumurilor publice;

– în pantă și rampă;

– în locuri marcate cu indicatorul „Staționare alternantă”, în alte zile sau perioade decât cele permise, ori cu indicatorul „Zona de staționare cu durată limitată”, dacă durata a fost depășită.