Creşterile salariale înregistrate, în special, în ultimele luni ale anului 2017 au contracarat o mare parte din efectul scumpirii locuinţelor, însă indicele de accesibilitate calculat la final de an consemnează o uşoară înrăutăţire faţă de luna ianuarie, potrivit companiei de consultanţă imobiliară Coldwell Banker România.
Brokerul imobiliar calculează accesibilitatea unei locuinţe în funcţie de salariul mediu pe economie, preţurile medii pe metrul pătrat şi cursul de schimb leu – euro.
Astfel, în luna ianuarie a anului 2018 erau necesare aproximativ 117 de salarii medii pe economie, sau o perioadă de aproximativ 9,8 ani, pentru achiziționarea unui apartament nou cu două camere în București, în creștere ușoară față de 114 salarii medii la începutul anului anterior dar mai puțin comparativ cu 119 salarii medii la începutul anului 2016 și de peste trei ori mai puțin comparativ cu vârful pieței din 2008, când erau necesare 395 de salarii medii sau o perioadă de aproximativ 33 de ani. Compania estimează pentru acest an o perioadă necesară de 9,7 ani pentru achiziţia unui apartament nou cu două camere.
Majorarea ROBOR, indicator după care sunt calculate dobânzile creditelor ipotecare în lei, dar și ușoara devalorizare a monedei naționale în raport cu euro în a doua parte a anului au constituit factori potențiali negativi, însă impactul înregistrat asupra pieței rezidențiale este deocamdată unul minor.
Impactul redus în primă instanță a majorării dobânzilor poate fi observat și luând în calcul faptul că în 2017 au fost încheiate la nivel național aproape 628.000 de tranzacții, potrivit datelor Agenției Naționale de Cadastru și Publicitate Imobiliară, valoare care include tranzacțiile cu locuințe și terenuri.
Numai în București și Ilfov au fost cuantificate aproximativ 124.000 de tranzacții, un număr mult mai ridicat comparativ cu cele 9.533 de locuințe noi livrate, potrivit datelor Institutului Naţional de Statistică. Contextul macroeconomic general bun și solvabilitatea cererii, cu cinci sectoare economice în care salariul mediu net lunar este de peste aproximativ 1.000 de euro (IT, extracția petrolului, sectorul bancar, transporturi aeriene și industria grea) au determinat tot mai mulți dezvoltatori să lanseze proiecte rezidențiale, gradul de încredere al investitorilor în piața rezidențială fiind la cel mai ridicat nivel.
Datele Coldwell Banker România arată că în acest moment există peste 100 de proiecte rezidențiale medii și mari aflate în diferite etape de dezvoltare numai în București și împrejurimi. În același timp, numărul proiectelor din București și împrejurimi care au planificat livrarea în acest an a cel puțin 200 de locuințe fiecare a urcat la aproape 25, dublu comparativ cu 2017, în timp ce numărul proiectelor de dimensiuni foarte mari, cu peste 1.000 de locuințe, a cunoscut de asemenea o creștere semnificativă.