Accesul la finanţare s-a îmbunătăţit considerabil în 2015 conform Barometrului antreprenoriatului românesc

Accesul la finanţare s-a îmbunătăţit considerabil în 2015, conform Barometrului antreprenoriatului românesc, realizat de EY România în colaborare cu Raiffeisen Bank.

Procentajul antreprenorilor care spun că accesul la finanţare s-a îmbunătăţit s-a dublat – dacă în 2014 el se situa la 16% şi în 2015 la 30%, în 2016 a devenit majoritar, cu 62% dintre răspunsuri. Această tendinţă indică o îmbunătăţire treptată în ultimii ani a finanţărilor afacerilor. 

Cei mai mulţi antreprenori spun că în următoarele 12 luni se vor orienta către creditele bancare pentru a-şi finanţa creşterea afacerilor (40% dintre respondenţi). La mare distanţă urmează surse de finanţare precum creditul furnizor (21%) şi fondurile europene (17%). Ajutoarele de stat şi fondurile de tip private equity sunt vizate de 3% dintre antreprenori, în timp ce bursa de valori şi sistemele alternative de tranzacţionare se situează la 1% dintre răspunsuri. 

'România se găseşte într-o fereastră de oportunitate nemaivăzută în ultimii 20 de ani. Avem dobânzile la minime istorice, preţurile materiilor prime foarte jos, cererea e în creştere deci este momentul că antreprenorii să fie curajoşi şi să investească! Cred că o provocare pentru întreprinzători este încrederea în viitor şi vedem o îmbunătăţire a acestui sentiment în ultima perioada' a spus Cristian Sporiş, vicepreşedinte pentru Corporate Banking al Raiffeisen Bank. 

Barometrul antreprenoriatului românesc, realizat de EY România în parteneriat cu Raiffeisen Bank, a fost lansat la începutul lunii mai. Studiul analizează răspunsurile a 350 oameni de afaceri. 45% dintre respondenţi conduc afaceri cu venituri de peste 10 milioane euro, în timp ce alţi 45% dintre respondenţi se regăsesc în intervalul 1-10 milioane euro. 10% din companii au o cifră de afaceri mai mică de un milion de euro. Barometrul are la baza un chestionar la care antreprenorii au răspuns în perioada 28 martie – 20 aprilie 2016.