Accesul la majoritatea rețelelor sociale, restricționat în această țară! Utilizatorii au fost loviți din plin

Autoritățile din Uzbekistan au restricționat accesul la majoritatea rețelelor sociale și a platformelor de mesagerie instantanee pentru încălcarea legislației privind datele personale, o mișcare resimțită aproape imediat de utilizatori. Astfel, platformele vizate sunt următoarele: Facebook, Instagram, LinkedIn, Moi Mir, Odnoklassniki, Telegram și YouTube.

În acest context, utilizarea rețelelor sociale va fi „limitată în conformitate cu procedura stabilită până la eliminarea deficiențelor identificate”, potrivit unui comunicat preluat de europalibera.org

Schimbarea are loc la patru luni după ce Twitter, TikTok, VKontakte, Skype și WeChat au fost introduse pe listă

Utilizatorii de internet din cea mai populată țară din Asia Centrală au raportat întreruperi ale site-urilor web vizate începând cu 3 noiembrie, inclusiv accelerarea sau reducerea vitezei la utilizarea rețelelor. Amintim că schimbarea are loc la patru luni după ce Twitter, TikTok, VKontakte, Skype și WeChat au fost introduse pe listă.

Totuși, s-a spus că serviciile WhatsApp funcționează normal, conform sursei menționate. Cele mai recente restricții privind informațiile din Uzbekistan vin după ce președintele Shavkat Mirziyoev a câștigat un alt mandat după alegerile de luna trecută. Înainte de vot, autoritățile au înăsprit regulile pe internet și au crescut presiunea asupra jurnaliştilor și bloggerilor.

Situația dificilă din Uzbekistan a devenit și mai grea în ultima vreme

Uzbekistanul, ţară bogată în hidrocarburi, este cu toate acestea lovită din plin de criza economică ce a fost cauzată de epidemia de coronavirus. Şomajul şi costul coşului zilnic de consum au crescut spectaculos.

Învecinându-se cu Afganistanul, în prezent condus din nou de talibani, Uzbekistanul este situat într-o regiune pe cât de dificilă, pe atât de strategică, unde Rusia şi China exercită o puternică influenţă.

Această ţară, cu o populaţie de 34 de milioane de locuitori, era altădată o etapă majoră pe vechiul Drum al Mătăsii, ceea ce făcuse să prospere oraşe precum Samarkand şi Buhara.