Ziua mondială de comemorare a victimelor accidentelor de circulaţie. Marcel Ciolacu trage semnalul de alarmă

Mesaj din partea premierului României, Marcel Ciolacu, cu ocazia Zilei mondiale de comemorare a victimelor accidentelor de circulaţie.

Şeful Guvernului îi îndeamnă pe şoferii români să nu se urce la volan dacă au băut sau dacă au consumat droguri.

Într-un mesaj postat pe pagina sa de Facebook, Ciolacu spune că este nevoie de un efort comun pentru a preveni pierderea de vieți pe șosele. Asta nu se va face doar prin legi mai aspre, ci şi prin prevenţie, subliniază prim-ministrul.

„Susțin tema din acest an a Zilei Mondiale de Comemorare a Victimelor Accidentelor de Circulaţie, aceea de a ne implica fiecare dintre noi, în calitate de autorități sau de participanți la trafic, într-un efort comun prin care să prevenim pierderea de vieți pe șosele.

Avem obligația de a face acest lucru pentru copiii, tinerii, femeile și bărbații victime ale tragediilor circulației rutiere! Avem datoria nu doar de a face legi mai aspre, dar mai ales de a preveni astfel de tragedii”, scrie Marcel Ciolacu pe Facebook.

Dezbateri privind Legea Anastasia

Cât despre legislaţie, Ciolacu aminteşte despre Legea Anastasia, cea care prevede pedepse dure cu închisoarea pentru şoferii care provoacă accidente cu victime după ce au băut sau consumat droguri.

„Vă invit mâine (luni, 20 noiembrie – n.r.), începând cu ora 15.00 să urmăriți dezbaterea ”#LegeaAnastasia. Drumul către viață”. Împreună – stat, mediu privat, ONG-uri, cetățeni – promovând mesajele Legii Anastasia, vom reuși să salvăm viețile celor dragi!

NU te urca la volan dacă nu ai permis, dacă ai băut sau dacă ai consumat droguri!

Alege viața!”, a mai transmis premierul.

Traficul auto, cel mai mare risc la adresa vieţii pentru cei cu vârstă între 5 şi 29 de ani

ONU a stabilit data de 19 noiembrie drept Ziua mondială de comemorare a victimelor accidentelor de circulaţie.

Traumatismele produse în accidentele de trafic constituie o cauză principală a deceselor și invalidităților la nivel global. Vorbim despre circa 1,3 milioane de oameni decedaţi, iar alţi până la 50 de milioane sunt răniţi în fiecare an.

Pentru persoanele cu vârsta între 5 și 29 de ani, traficul reprezintă cea mai mare amenințare la adresa vieții lor. La nivel mondial, una din patru decese se produce printre pietoni și bicicliști, conform datelor publicate de organizațiile ONU.

Planul Global pentru Deceniul de Acțiune pentru Siguranța Rutieră 2021-2030 propune un obiectiv ambițios de reducere a deceselor și vătămărilor din accidentele de trafic cu 50% până în 2030.

Acest plan subliniază că aceste tragedii pot fi prevenite prin analiza comprehensivă a întregului sistem de transport, adoptarea măsurilor pentru asigurarea siguranței drumurilor, vehiculelor și comportamentelor, precum și îmbunătățirea serviciilor de urgență.

Peste 50% dintre toate decesele cauzate de accidentele de trafic apar în rândul utilizatorilor vulnerabili, cum ar fi pietonii, bicicliștii și motocicliștii.

Aceștia sunt cunoscuți colectiv drept „utilizatori vulnerabili ai drumurilor” și reprezintă jumătate din totalul deceselor din accidentele de trafic din întreaga lume.

Statisticile ONU arată că proporția de utilizatori vulnerabili ai drumurilor care pier în astfel de incidente este mai mare în țările cu venituri mici decât în cele cu venituri mari.