Numărul accidentelor rutiere grave înregistrate pe drumurile publice din România a fost mai mic cu 13,5% în 2016 față de anul anterior, reiese din Buletinul siguranței rutiere, întocmit de Poliția Română.
Aproape trei sferturi dintre cetățeni (73,6%) susțin că nivelul de siguranță pe drumurile publice este redus. Indisciplina pietonilor (traversare neregulamentară a drumului, prezenţa pietonilor pe partea carosabilă sau alte abateri ale pietonilor) și viteza (neregulamentară sau neadaptată la condiţiile de drum) au fost, în ultimii 5 ani, cele mai frecvente cauze ale accidentelor grave de circulaţie, conducând la producerea a aproximativ 41% dintre acestea.
Pe drumurile naţionale şi judeţene cele mai multe accidente sunt determinate de viteză, în timp ce pe drumurile din interiorul localităţilor, mai ales în cele urbane, indisciplina pietonilor reprezintă principala cauză a accidentelor rutiere, reiese din sursa citată.
1.913 persoane și-au pierdut viața pe drumurile publice în 2016, cu 1,1% mai mult față de anul anterior, deși numărul accidentelor rutiere grave s-a redus cu 13,5%, la 8.686 de accidente
90% din rețeaua națională este la standardul de drumuri cu o singură bandă pe sens, ceea ce are impact atât asupra timpului de călătorie, cât şi asupra siguranţei în trafic
Cauzele accidentelelor rutiere grave
17,2% Viteza neadaptată la condițiile de drum
15,5% Traversarea neregulamentară a drumului de către pietoni
9,8% Neacordarea priorității pietonilor
8,9% Abateri ale bicicliștilor
7,3% Neacordarea priorității vehiculelor