in sedinta de guvern de joia trecuta, Executivul a hotarit majorarea accizelor la tigarete de la 2 euro + 25% din pretul de vinzare cu amanuntul/1.000 tigarete la 2,2 euro +30%. Efectul imediat: scumpirea cu 15% a tigarilor produse i Rominia. Realitatea a demonstrat ca orice majorare de pret duce automat si la scaderea vinzarilor. Pe linga pierderile pe care le vor iregistra automat producatorii de tigari, prin reducerea consumului, si bugetul statului va avea de suferit.
incepind din 1998, nivelul ridicat al accizelor a condus la preturi mai mari i Rominia, comparativ cu o serie de tari ivecinate: Ucraina, Moldova, Rusia si Iugoslavia.
Statisticile arata ca, din noiembrie 1999 (cind s-a introdus acciza de 2 euro + 25% din pretul de vinzare cu amanuntul/1.000 de tigari) si pina i februarie 2001, preturile la tigari au crescut succesiv (si ca urmare a inflatiei) cu procente cuprinse itre 16% si 51%, i functie de marca. Totodata, vinzarile de tigari au scazut cu 42%. in aceste conditii marile companii straine au mers mai mult pe pierderi i marea lor majoritate. insa taxele catre buget nu au itirziat sa le vireze. Anul trecut, JT International, British American Tobacco, Philip Morris si Papastratos au virat la buget peste 4.200 miliarde lei, numai din accize si TVA. La care se mai adauga alte sute de miliarde din: taxa speciala aplicata industriei tutunului (2% pe adaosul comercial si 2% pe vinzarile nete), taxe speciale pentru publicitatea generala la produsele din tutun (12% contributie la Fondul special de sanatate si 3% taxe locale aplicate la valoarea contractelor de publicitate, precum si costul timbrelor fiscale (40 centi/1.000 tigarete). Reprezentantii multinationalelor sustin ca i acest context nu mai este loc pentru nici un fel de taxe suplimentare.
„Companiile noastre au facut eforturi sustinute ca sa-si achite itotdeauna si la timp obligatiile catre bugetul de stat. Orice efort suplimentar generat de marirea taxelor sau alte masuri fiscale ar putea conduce la reevaluarea planurilor noastre de afaceri”, ne-a declarat Peter Imre, director corporate affairs la Philip Morris.
Calculele reprezentantilor companiilor straine producatoare de tigarete arata ca veniturile la bugetul statului vor fi mult diminuate anul acesta, ca urmare a introducerii noului sistem de accizare. in cazul i care multinationalele vor trece la masuri extreme, de a ichide temporar fabricile, ceea ce, sustin ele, nu este ica exclus, bugetul statului va fi privat de alte mii de miliarde. „Consecintele economice ale unei astfel de decizii pot fi evaluate pe baza citorva date succinte: pierderea locurilor de munca, pierderi de mii de miliarde la buget. Din ichiderea temporara a fabricilor noastre nu avem nimic de cistigat, dar nici de pierdut. Pentru ca pe perioada stoparii productiei, noi nu vom mai genera pierderi”, ne spune Gilda Lazar, director corporate affairs la JT International.
De exemplu, un calcul simplu arata ca, daca fabricile multinationalelor for fi ichise doua luni, pierderile la buget, numai pe aceasta scurta perioada, vor fi i total de peste 1.300 miliarde lei. Pentru ca productiile lor vor fi stopate, nu vor mai plati la stat accizele, TVA, Fondul special pentru sanatate publica, valoarea timbrelor fiscale, si nici taxele vamale pe tutunul care nu va mai fi importat i Rominia i aceste doua luni. in aceasta situatie, bugetul pierde la o productie estimata, pe doua luni, de 593 miliarde lei (50 milioane pachete tigari), a unei singure companii, peste 442 miliarde lei, arata calculele unei multinationale ce detine 23,3% din piata tigaretelor din Rominia.
Surse din Ministerul Finantelor sustin ca bugetul mizeaza pe venituri suplimentare din cresterea accizelor la tigari, negind argumentele conform carora majorarile de preturi vor conduce la scaderea consumului. O cifra privind volumul veniturilor icasate din cresterea taxelor la tigari nu a fost data publicitatii de catre oficialii ministerului, iar icercarile noastre de a afla aceasta suma au esuat. Functionarii din minister, dur urecheati de ministrul Mihai Tanasescu, se abtin de la declaratii ce vizeaza masurile si asteptarile Ministerului Finantelor.
Daca noul sistem de accizare din industria tutunului va majora sau va diminua veniturile la punga comuna a statului, ramine de vazut. insa un lucru este cert: o data cu cresterea oficiala a preturilor la tigari, contrabanda cu aceasta marfa va iflori din nou pe piata romineasca, iar cei ce se ocupa cu asemenea ideletniciri nu vor avea decit de cistigat.
Accize mari, icasari mici la buget
29 martie 2001, 12:00
Ultima modificare în 29 martie 2001, 15:00
in sedinta de guvern de joia trecuta, Executivul a hotarit majorarea accizelor la tigarete de la 2 euro + 25% din pretul de vinzare cu amanuntul/1.000 tigarete la 2,2 euro +30%. Efectul imediat: scumpirea cu 15% a tigarilor produse i Rominia. Realitatea a demonstrat ca orice majorare de pret duce automat si la scaderea vinzarilor. Pe linga pierderile pe care le vor iregistra automat producatorii de tigari, prin reducerea consumului, si bugetul statului va avea de suferit. incepind din 1998, nive
Etichete: arhiva,
miliard,
tigari
Publicat in categoriile: Arhiva
Ne puteți urmări pe Facebook, Telegram sau pe Google News
Publicat in categoriile: Arhiva
Ne puteți urmări pe Facebook, Telegram sau pe Google News
Pentru comentarii sau drept la replică, ne puteți contacta pe pagina noastră de Facebook
- Reclamele nu s-au igramadit la radio
- Cenzura pe difuzarea presei
- Ofertele de cumparare cresc pe Rasdaq
- Bazar
- 1,4 miliarde USD topiti i furnale
- Reevaluarea e pilula forte pentru cresterea cotatiilor
- L
- Firmele-fantoma ne costa 800 miliarde lei
- Conferintele completeaza veniturile hotelurilor
- Natalia Oreiro a sedus tinerii fara buletin