Accizele in euro sunt pe gustul statului

Calcularea accizelor la alcool, tutun, cafea si produse petroliere in functie de euro nu este o premiera in Romania. Ordonanta de urgenta nr. 82/decembrie 1997, semnata de Daniel Daianu, in calitate de ministru al finantelor la acea vreme, modifica principala caracteristica a regimului de accizare de pana atunci, facand trecerea, in cazul anumitor produse, de la acciza advalorem la cea specifica. Accizele specifice se stabileau in ecu/unitate de produs si se practicau pentru alcool si bauturi al

Calcularea accizelor la alcool, tutun, cafea si produse petroliere in functie de euro nu este o premiera in Romania. Ordonanta de urgenta nr. 82/decembrie 1997, semnata de Daniel Daianu, in calitate de ministru al finantelor la acea vreme, modifica principala caracteristica a regimului de accizare de pana atunci, facand trecerea, in cazul anumitor produse, de la acciza advalorem la cea specifica. Accizele specifice se stabileau in ecu/unitate de produs si se practicau pentru alcool si bauturi alcoolice, tigarete si produse din tutun, produse petroliere si cafea.
Daca fundamentarea pe care ministrul Daianu a prezentat-o la modificarea regimului de accizare avea ca tema „noua filozofie fiscala”, argumentarea pe care urmasul sau a prezentat-o pentru a-i desfiinta „opera” a fost mult mai stufoasa.
In noiembrie 1998, cand in Ministerul Finantelor se cocea faimoasa OG nr. 50 privind regimul accizelor si al altor impozite indirecte, Decebal Traian Remes semna o nota de fundamentare clara si pentru cel mai neavizat cititor. Mesajul ministrului era, la acea vreme, ca raportarea accizelor la ecu (devenita intre timp euro) este paguboasa pentru toata lumea: contribuabil, buget si consumator. Iata ca, la nici un an de zile, ministrul Remes s-a razgandit. Principiile enuntate in nota de fundamentare sunt date uitarii, accizele se raporteaza din nou la euro. Prima plata in euro va avea loc pe 25 octombrie, in functie de cursul valabil la data de 30 septembrie.
De dragul contribuabililor, accize in lei
Cand ministrul s-a decis sa renunte la accizele specifice, exprimate in ecu/unitatea de masura, cei bagati la inaintare au fost, in primul rand, agentii economici platitori si organele fiscale teritoriale.
Practica stabilirii accizei in ecu, spunea Decebal Traian Remes la momentul respectiv, face dificila determinarea sumelor in lei datorate bugetului de stat. Cauza: fluctuatia periodica a cursului leu/ecu, „fenomen cu influente directe asupra nivelului preturilor de livrare, care impune actualizarea lor permanenta”. Mergand mai departe cu rationamentul, autorul notei de fundamentare ajungea la deducerile permise de legislatia in vigoare. In conditiile raportarii la ecu, sistemul deducerilor se dovedeste (sau mai corect spus, se dovedea), „dezavantajos pentru agentii economici utilizatori ai materiilor prime”. Stabilirea accizelor in ecu, pe de-o parte, si transformarea la momente diferite a acestora in lei, in functie de obiectul de activitate al agentului economic (producator sau prelucrator de materii prime), pe de alta parte, sunt cauzele care pagubesc platitorii de accize. „Intotdeauna influenta negativa a cursului de schimb se reflecta in costurile celor care beneficiaza de dreptul de deducere”, declara ministrul pe atunci.
Ministrul Remes drege paguba de acum un an
Si mai considera ca transformarea in lei a sumelor exprimate in ecu da batai de cap si organelor fiscale cu atributii de control pe linia verificarii si determinarii corecte a cuantumului accizelor datorate bugetului de stat. Asa ca, cele de mai sus fiind zise, concluzia finala era ca desi „actuala legislatie privind regimul accizelor a reprezentat o adevarata revolutie in sistemul de impozitare, nu a raspuns in totalitate obiectivelor propuse”. Deci se modifica. Si s-a modificat prin OG nr. 50/1998, in sensul stabilirii accizelor in lei/unitatea de masura si actualizarea lor trimestriala prin ordin al ministrului, in functie de rata inflatiei.
Modificarea schimbarii modului de calcul al accizelor la alcool, tutun, cafea si produse petroliere datorate bugetului statului nu a mai fost, de data aceasta, explicata pe indelete. Este evident ca, asa cum s-a pornit acum aproape un an, statul nu avea decat de pierdut. Chiar daca actualizarea trebuia sa fie trimestriala, acest lucru nu s-a intamplat. Agentii economici platitori de accize au castigat din devalorizarea monedei nationale, iar bugetul a avut pierderi exact la una dintre categoriile de impozite pe care se bazeaza cel mai mult. Asa ca, fara prea multe discutii, Ministerul Finantelor si-a amintit de o formula de calcul care, in conditiile economice actuale, este convenabila statului. Ministerul a estimat ca, pe 30 septembrie, un euro va fi echivalent cu 17.000 lei. Bursa contractelor la termen a mai adaugat 225 de lei la valoarea anuntata de Remes. Din 25 octombrie, accizele se vor majora, la fel si preturile la cafea, alcool si bauturi alcoolice, tigarete si produse din tutun, produse petroliere. Cu cat, doar cursul monedei europene in raport cu leul o va spune.