Acciză la energie cu iz de scandal politic

Autoritatea Naţională pentru Protecţia Consumatorilor (ANPC) şi-a revizuit atitudinea agresivă faţă de Electrica, după ce a acuzat-o că prejudiciază consumatorii la calculul facturilor. Divergenţele dintre cele două entităţi vor ajunge însă în instanţă. „Fumigenă politică“. Aşa descrie Gheorghe Ciubotaru, preşedintele interimar al ANPC, acuzaţiile aduse societăţii Electrica de către fostul preşedinte Marian Zlotea. Dar cum s-a ajuns aici şi, mai ale

Autoritatea Naţională pentru Protecţia Consumatorilor (ANPC) şi-a revizuit atitudinea agresivă faţă de Electrica, după ce a acuzat-o că prejudiciază consumatorii la calculul facturilor. Divergenţele dintre cele două entităţi vor ajunge însă în instanţă.

„Fumigenă politică“. Aşa descrie Gheorghe Ciubotaru, preşedintele interimar al ANPC, acuzaţiile aduse societăţii Electrica de către fostul preşedinte Marian Zlotea. Dar cum s-a ajuns aici şi, mai ales, cât din acest scandal e bazat pe diferenţele de interpretare a legislaţiei economice şi cât e reglare de conturi între PNL-istul Ciubotaru şi PD-istul Zlotea?

„De la începutul anului şi până în prezent, ANPC a înregistrat numeroase reclamaţii şi sesizări telefonice cu privire la modul în care Electrica facturează acciza la energia electrică, şi anume la un curs valutar mult mai mare decât cel comunicat de BNR la data facturării“, spune Irina Vasile, şef serviciu consiliere tehnică din cadrul ANPC.

În continuare, autoritatea a solicitat renunţarea la modul de calcul al accizei. Potrivit Codului fiscal, acciza la energie se aplică la data când produsul este eliberat pentru consum, iar cursul la care se facturează este cel din prima zi a lunii octombrie din anul precedent.

În prezent, valoarea accizei la energia electrică se ridică la 0,52 euro pe megawatt. „Singurul element din factura la energie condiţionat de cursul leu-euro este acciza. La calculul accizei, ANPC a invocat un articol din Codul fiscal, prevăzut la secţiunea produse accizabile în regim suspensiv (nu se accizează într-o anumită situaţie). Or, energia electrică nu face parte din categoria produselor accizabile în regim suspensiv. După ce am anunţat de această confuzie, ANPC a persistat în aceeaşi interpretare“, spune Constantin Chivulescu, director comercial Electrica.

Şi s-a mers mai departe. Constatând până la urmă că Electrica facturează acciza în conformitate cu Codul fiscal, ANPC a hotărât să renunţe la acuzaţiile legate de facturare, dar a ales să sancţioneze Electrica pentru faptul că nu a informat consumatorii de această prevedere, aşa cum stipulează un ordin emis de ANPC în luna februarie 2007.

Sancţiune simbolică

Electrica a primit o amendă în valoare de 3.000 de lei pentru deficienţe privind informarea completă, corectă şi precisă a consumatorilor. „Amenda a fost dată pe 11 aprilie, şi în termen de 15 zile poate fi contestată. Deci, o vom contesta în instanţă cu consilierii noştri juridici“, precizează Chivulescu.

Putea fi evitat însă acest conflict? Prevederile unui contract dintre un furnizor şi un consumator de energie electrică fac parte din legislaţia secundară, aflată în responsabilitatea autorităţilor de reglementare. „Ceea ce au dorit cei de la ANPC să se includă în contractele-cadru – normele de informare privind calculului accizei – nu se putea prelua de Electrica până ce ANRE nu modifica contractul-cadru. Adică, nu tot ceea ce este logic este şi legic“, susţine directorul comercial al Electrica. „Intervenţia ANPC putea avea un efect mai bun şi mai rapid asupra consumatorului fără să se facă atâta spectacol mediatic“, adaugă acesta.

Cu alte cuvinte, ANPC trebuia să se adreseze mai întâi către autoritatea de reglementare, care analiza problema şi avea drept de decizie privind contractele-cadru dintre Electrica şi cei peste opt milioane de clienţi. „ANRE a făcut contractul-cadru. Dacă cineva dorea modificări la acest contract, trebuia să ni se adreseze. Între cele două autorităţi există chiar un protocol, prin urmare trebuia să ne anunţe, şi noi am fi luat act de propunerea lor“, spune, pentru Capital, Nicolae Opriş, preşedintele ANRE.

Contractele cu consumatorii  vor fi modificate

Potrivit lui Opriş, ANRE va modifica contractul-cadru dintre Electrica şi consumatori la vară, în luna august, din cauza numărului foarte mare de contracte existente. Totodată, a fost trimisă şi o sesizare către Ministerul Economiei şi Finanţelor, pentru a se pronunţa asupra interpretărilor date Codului fiscal de către cele două părţi. Cât va conta această sesizare rămâne de văzut, deoarece demiterea lui Zlotea şi numirea lui Gheorghe Ciubotaru în funcţia de preşedinte interimar al autorităţii au modificat poziţia ANPC vizavi de această problemă. Şi a scos la iveală şi izul politic al acestei dispute, aparent strict fiscală.

„Nu poate fi vorba de confuzii în Codul fiscal. Eu cred că fostul preşedinte a aruncat această fumigenă politică, de-a dreptul populistă, pentru a-şi face publicitate (…) Domnul Zlotea a fost un vis urât pentru instituţia asta (…) A pus drept criterii de performanţă a directorilor de servicii, numărul de amenzi aplicate. Este o nebunie! Mai sunt vreo doi-trei PD-işti în autoritate. Chiar ieri i-am desfăcut contractul de muncă unui fost general SPP. Mai am câţiva de rezolvat“, a declarat Gheorghe Ciubotaru, preşedinte interimar ANPC, membru supleant în biroul politic central al PNL.

Cu toate că, din octombrie 2006 şi până acum, raportul leu-euro s-a schimbat întrucât moneda naţională a cunoscut o reală apreciere, consumatorul va plăti în continuare la fel acciza, deoarece aşa prevede Codul fiscal. Adică, la un curs de 3,53 de lei pentru un euro.

Rezultatul acestui scandal se va reflecta, din luna august, în contractele-cadru dintre Electrica şi consumatori, când se va specifica în mod clar cursul de referinţă folosit de companie pentru calculul accizei. Cu alte cuvinte, vom plăti la fel de mult. 

0,52 euro

pentru un megawatt reprezintă acciza plătită de români la energia electrică. Cursul la care Electrica va factura acciza în decursul anului 2007 este de 3,53 de lei.

Deşi iniţial s-a reclamat calculul accizei, Irina Vasile, şeful serviciului tehnic din ANPC, susţine că reacţia Electrica este normală şi că aceasta nu a fost sancţionată pentru utilizarea unui curs ridicat, ci pentru deficienţele din contractul-cadru privind informarea precisă a consumatorilor.

 

 

 

Nicolae Opriş, preşedintele ANRE, consideră că, din cauza unui număr de peste opt milioane de contracte, posibilitatea ca ele să fie modificate într-un timp scurt este foarte mică. Astfel, informaţia cu privire la calculul accizei se va găsi în contracte cel mai devreme în luna august.

 

 

 

Potrivit directorului comercial al Electrica, Constantin Chivulescu, ordinul de informare a consumatorilor, emis de Marian Zlotea, trebuia promulgat mai devreme. Chivulescu mai spune că ANPC a dorit să „facă zgomot“ ca să îşi pună în evidenţă prezenţa, dar fără o abordare profesionistă şi o documentare prealabilă.