Ani la rând, nutriționiștii au recomandat înlocuirea din alimentație a untului și a altor grăsimi cu ulei de măsline. La baza acestor recomandări s-au aflat cercetări care demonstrau efectele benefice ale uleiului de măsline. Uleiul de măsline și sucul de lămâie sunt ingrediente folosite în multe dintre mâncărurile preferate.
Știați, însă, că această combinație, folosită în salate și alte preparate, are beneficii semnificative pentru sănătate? Acest site explică modul în care cele două ingrediente acționează asupra organismului, contribuind la sănătatea noastră.
Lămâia este un fruct care conține flavonoide, substanțe care dețin proprietăți cu rol antioxidant și anti-cancerigen. De asemenea, valoarea nutrițională a uleiului de măsline este binecunoscută. Când sunt combinate, impactul lor se amplifică.
Care sunt beneficiile uleiului de măsline
Principalul motiv pentru care uleiul de măsline extravirgin este un aliment atât de sănătos se datorează polifenolilor. Aceștia sunt o formă de antioxidanți care ajută la prevenirea bolilor, inversând sau prevenind oxidarea celulelor. Uleiul de măsline extravirgin este forma cea mai bună a produsului, deoarece are mai mulți polifenoli decât uleiul de măsline virgin sau rafinat.
Cu cât un ulei de măsline este procesat mai mult, cu atât este mai mic conținutul de polifenoli. Grecii antici vedeau măslinele drept un „fruct sacru”, iar romanii consumau ulei de măsline pentru a-și prelungi viața. Astăzi, uleiul de măsline este un element de bază al dietei mediteraneene.
Susține sănătatea sistemului osos
O linguriță de ulei de măsline, în special, uleiul de măsline extravirgin, oferă un aport mare de polifenoli.
Conform cercetărilor recente, polifenolii din uleiul de măsline ajută la susținerea sănătății oaselor, ajutând la ținerea sub control a stresului oxidativ.
Combate inflamația și ajută organismul să funcționeze mai bine
Compușii fenolici ajută și la neutralizarea radicalilor liberi și, prin urmare, sunt foarte buni anti-inflamatori. Pe lângă faptul că ne protejează de boli, polifenolii ajută organismul să funcționeze mai eficient. Acești micronutrienți pot ajuta la îmbunătățirea funcției mitocondriale, ajutând corpul să funcționeze ca o mașinărie bine unsă, chiar și la nivel celular.
Populațiile care locuiesc în regiunile mediteraneene au rate scăzute de mortalitate din cauza bolilor de inimă. Deși acest lucru se datorează, probabil, unei combinații de factori, se crede că un rol major îl are consumul de ulei de măsline.
Lămâile, bune la slăbit și la întărirea sistemului imunitar
Antioxidanții din lămâi au un rol important în procesul de slăbire pentru că topesc grăsimea și favorizează eliminarea toxinelor din țesut. De asemenea, sucul de lămâie contribuie la curățarea sistemului digestiv. Specialiștii recomandă să se consume, săptămânal, aproximativ două lămâi, pentru o curățare optimă a colonului.
În plus, acest fruct echilibrează digestia și ucide bacteriile din sistemul digestiv. Lămâile pot acţiona ca tonic asupra venelor având un efect anti-inflamator şi de întărire a pereţilor vaselor.
Este bună combinația dintre uleiul de măsline și sucul de lămâie?
Combinarea celor două ingrediente se regăsește în multe bucătării, în special în regiunile mediteraneene. Uleiul de măsline și sucul de lămâie au beneficii numeroase pentru sănătate.
Acizii grași și mineralele din uleiul de măsline și antioxidanții și vitaminele din sucul de lămâie îmbunătățesc digestia și previn îmbătrânirea prematură a pielii.