Cu toate acestea, gustul pâinii abia scoase din cuptor nu se compară cu nimic altceva, și oricât am încerca să ne abținem, nu rezistăm tentației de lua un colț de pâine caldă. Dacă toată lumea face pâine prin formula clasică, adică aceea care necesită frământare, unii au descoperit și o variantă mai simplă: pâinea fără frământare. Se face foarte simplu, dar este nevoie de un vas special. Un ceaun de fontă este cel mai important pentru a face pâine fără frământare, potrivit 30seconds.com.
Încercați această rețetă ușoară de pâine de casă, fără frământare, cu doar trei ingrediente. Sentimentul de satisfacție pe care îl veți avea la sfârșitul coacerii este greu de descris. Teoretic, pâinea coaptă astfel rezistă câteva zile într-o pungă de plastic. Dacă aveți musafiri, se va consuma mai repede. Dacă v-ați săturat de pâinea din comerț, care nu seamănă cu pâinea de altădată sau cu cea coaptă la țară, în cuptorul bunicii, acum este momentul să încercați această rețetă.
De ce aveți nevoie pentru a coace pâine fără frământare
- Timp de preparare: 2 ore și jumătate
- Timp de gătire: 40 până la 45 de minute
- Timp total: 3 1/2 ore (aproximativ)
- Porții: 8
Ingrediente necesare:
- 3 căni și jumătate de făină de pâine (se poate folosi orice tip de făină universală)
- 2 lingurițe sare de mare
- 2 lingurițe de drojdie de bere uscată
- o cană și jumătate de apă călduță (100 grade F)
Modul de preparare:
Amestecați ingredientele uscate într-un castron mare. Folosind o lingură de lemn sau un tel amestecați apa caldă cu ingredientele uscate. Acest aluat va fi umed și bogat. Se amestecă totul cât mai bine, până când se omogenizează bine toată făina. Apoi acoperiți aluatul cu folie de plastic, puneți deasupra un prosop și lăsați totul la temperatura camerei, timp de două ore. După cele două ore, preîncălziți cuptorul la 450 de grade F, și băgați ceaunul de fontă să se încingă bine.
Se coace, acoperit, timp de 35 de minute
Tapetați o foaie de hârtie de copt cu făină și turnați în ea aluatul cu mare grijă. Va fi lipicios, dar încercați să-l desprindeți cât mai bine de vas umezind mâinile cu puțin ulei. Așezați aluatul în ceaun folosind o racletă și îndoiți ușor aluatul. Utilizați marginea ascuțită a racletei pentru a marca linii în aluat. Acoperiți cu folie de plastic și lăsați să se odihnească.
Scoateți apoi ceaunul din cuptor. Puneți hârtia de copt și aluatul în el și acoperiți-l cu un capac. Se coace, acoperit, timp de 35 de minute. Puteți să țineți pâinea mai mult, dacă doriți să aibă o crustă mai crocantă. După ce ați scos-o din cuptor, lăsați-o să se odihnească aproximativ 30 de minute.
Versiunea „peste noapte”
Utilizați o linguriță drojdie instant în loc de 2 lingurițe în metoda cu creștere rapidă. Aluatul se lasă pe blat timp 8 până la 10 ore, peste noapte, sau la frigide, câteva zile. Pentru a o coace, scoateți aluatul și puneți-l pe o hârtie de copt, înainte de a încălzi cuptorul, astfel încât să ajungă la temperatura camerei.
Beneficiați de toți nutrienții necesari
Toată pâinea, inclusiv cea albă, conține substanțe nutritive care pot îmbunătăți dieta. Pe lângă faptul că are o cantitate mare de fier, fibre și vitamine B, pâinea conține și o cantitate surprinzător de mare de proteine, calciu, tiamină, mangan și zinc. Pâinea albă este, de asemenea, considerată o sursă semnificativă de acid folic, esențial în timpul sarcinii.
Pâinea este un aliment care conține carbohidrați, iar aceștia pot provoca o creștere a zahărului din sânge. Când se consumă un aliment cu carbohidrați, sistemul digestiv descompune acel aliment în zahăr, care apoi ajunge sânge. Pe măsură ce nivelul zahărului din sânge crește, organismul va elibera insulina pentru ca celulele să absoarbă zahărul din sânge pentru energie sau stocare.
Indicele glicemic, care evaluează alimentele în funcție de cât de lent sau de repede le va digera organismul, poate fi o modalitate utilă de a planifica mesele pentru o glicemie stabilă. Cu cât o anumită pâine conține mai puține fibre, cu atât indicele său glicemic este mai mare.