Transfuzia de sânge salvează nenumărate vieți. Dar cunoașterea grupei sanguine este cheia unei transfuzii de succes. Deși tot sângele uman pare la fel, atunci când este testat folosind substanțe speciale, diferențele devin vizibile. Principalele grupe de celule roșii sunt AII, BIII, ABIV, și OI. Literele simbolizează doi antigeni (substanțe care pot fi atacate de către sistemul imunitar) denumite A și B.
De ce oamenii au grupe sanguine diferite?
Site-ul Digit explică de ce oamenii au grupe sanguine diferite. Oamenii au pe suprafața globulelor roșii (RBC) diferite structuri proteice (antigene) care determină atât grupele sanguine cât și Rh-ul persoanei respective.
Grupele de sânge clasificate ca Rh-pozitiv și Rh-negativ poartă denumirea de tipuri de sânge.
Grupa sanguină B a fost descoperită cu aproximativ 3,5 milioane de ani în urmă
Există patru clasificări primare ale grupei de sânge și rolul lor este de a lupta împotriva bolilor și de a întări imunitatea. Evoluția a jucat un rol esențial descoperirea diferitelor grupe sanguine. Grupa de sânge A este, cronologic, cea mai veche grupă de sânge descoperită.
Grupa de sânge B a fost descoperită cu aproximativ 3,5 milioane de ani în urmă. Din cauza mutațiilor ulterioare, gena zahărului a dispărut din RBC creând grupa sanguină O. Mai târziu, a fost descoperită grupa de sânge rară denumită AB.
Factorul Rh este semnificativ în donarea de sânge și transfuzii
Grupa de sânge este determinată de tipul de antigen prezent în celulă. De exemplu, dacă numai antigenul de tip A este prezent în grupa de sânge, atunci acesta este clasificat ca grup sanguin A, la fel și pentru B. Dacă sunt prezenți atât A cât și B, atunci grupa sanguină este de tip AB, în timp ce dacă nu există antigen, atunci aceastta este o grupă de sânge de tip O.
Dacă sângele unei persoane de tip A ar fi donat unei persoane cu sânge de tip B, atunci sistemul imunitar al receptorului ar percepe glucoza necunoscută ca pe un intrus și l-ar ataca, ducând la moartea receptorului.
Semnul pozitiv și negativ al grupei de sânge indică prezența sau absența unui antigen cunoscut sub numele de factor Rh. Factorul Rh este o proteină moștenită care se găsește pe globulele roșii. Factorul Rh este semnificativ în donarea de sânge și transfuzii. O persoană cu un factor +Rh nu produce anticorpi -Rh, dar persoanele cu factor -Rh îi produc.
Prin urmare, cineva cu grupa sanguină +Rh poate primi sânge de la ambii factori Rh, dar cei cu factor -Rh pot primi sânge numai de la -Rh. Dacă sângele care conține antigene diferiți este transferat unei persoane, sistemul imunitar al acesteia nu va recunoaște antigenele și îl va ataca.
Acesta este motivul pentru care grupa de sânge O negativ este numită „donator universal”, pentru că nu are moleculele care ar provoca o reacție fatală.
Evoluția grupelor de sânge poate fi atribuită bolilor sau afecțiunilor
Grupele sanguine ar putea fi mai vechi decât s-a crezut, dar nimeni nu poate spune cu certitudine. Cercetătorii nu pot înțelege cum și ce anume a creat aceste diferențe.
Dovezile de până în acest moment indică o istorie violentă a clasificărilor grupelor sanguine. Cimpanzeii au doar sânge de tip A și tip O. Gorilele, au doar B. Din când în când, mutațiile au modificat gena ABO, transformând sângele de tip A în tipul B.
În mod surprinzător, cercetătorii au descoperit și la oameni mutații genetice care au apărut mereu și care împiedică proteina ABO să formeze antigenul.
Evoluția grupelor de sânge poate fi atribuită bolilor sau afecțiunilor. Există multe corelații între grupele de sânge și infecții, cancer și alte boli care pun viața în pericol. Sângele s-a adaptat de-a lungul anilor pentru a lupta împotriva bolilor și a construit un sistem imunitar. Astfel, malaria a fost motivul din spatele evoluției grupului sanguin de tip O.