Motivele pentru care aceste zone sunt considerate oaze ale longevității au fost analizate de Dan Buettner, fondatorul ”Blue Zones”, cercetător la National Geographic. El a descoperit că multe din rutinele stilului de viață al oamenilor care trăiesc în aceste regiuni le sporesc în mod natural longevitatea. Cele mai importante lucruri sunt mișcarea zilnică, dieta bazată în mare parte pe legume și bogată în antioxidanți și nutrienți, dar și un simț puternic al comunității, potrivit Wellandgood.

„Menținerea unei perspective pozitive și a unei conexiuni cu comunitatea sunt factori asociați cu scăderea nivelului de stres”, spune medicul Kelly Jones. Dieta joacă și ea un rol important în promovarea sănătății inimii și a creierului, în prevenirea bolilor și, prin urmare, în îmbunătățirea longevității”, subliniază ea.

Ce este dieta ”Zonelor Albastre” și ce se mănâncă cel mai mult

Desigur, tradițiile culinare variază mult în cadrul celor cinci Zone Albastre (datorită diferențelor naturale de cultură, istorie și peisaj), dar nutrienții pe care oamenii îi consumă în aceste regiuni au multe asemănări. „În medie, alimentele vegetale reprezintă aproximativ 80% din alimentația celor care trăiesc în aceste regiuni. Restul, adică 20%, înseamnă pește, ouă și, uneori, produse lactate”, spune Jones. Aproximativ 65% din mesele din Zonele Albastre sunt pe bază de carbohidrați, cu accent pe cereale integrale, fructe, legume și fasole. „Lactatele și ouăle sunt consumate în cantități moderate, iar zahărul se consumă foarte puțin- cel mult de 28 de grame sau șapte lingurițe pe zi. Oameni de aici beau apă, ceai, puțină cafea și vin roșu, cu moderație”, spune medicul Harris-Pincus.

Pâinea este considerată o bază sănătoasă

Dieta celor care trăiesc în aceste zone include, de asemenea, pâinea, care este considerată o bază sănătoasă. „Este regretabil că astăzi carbohidrații au devenit atât de demonizați”, spune Jones. Multe alimente vegetale conțin carbohidrați, care constituie sursa primară de energie pentru oameni. Iar a mânca pâine nu este ceva rău.

Coacerea pâinii în casă este o activitate care reduce stresul

Dar cei care locuiesc în Zonele Albastre preferă să-și facă pâinea în casă, cu mai puține ingrediente și mai multe cereale integrale. „Cercetările arată că dietele bogate în cereale integrale sunt asociate cu o îmbătrânire mai sănătoasă și longevitate”, spune Jones.
În plus, coacerea pâinii în casă este o activitate care reduce stresul și crește nivelul de fericire, mai ales când familia se reunește la cină.
Iată care sunt cele patru tipuri de pâine care se consumă frecvent de oamenii care trăiesc în Zonele Albastre.

Pâinea cu aluat

Ingredientele din pâinea cu aluat sunt simple: apă, făină și maia. Acest tip de pâine se consumă în Ikaria și Sardinia, și se face din făină integrală de grâu, maia, gris și puțină sare.

„Datorită procesului de fermentație necesar pentru a face maiaua, pâinea cu aluat tinde să aibă mai multe proprietăți prebiotice și poate îmbunătăți absorbția nutrienților”, spune Jones. Alimentele prebiotice și probiotice pot stimula sănătatea intestinală, imunitatea și longevitatea. „Pâinea cu aluat poate reduce sarcina glicemică a mesei, deoarece este considerată un aliment fermentat”, adaugă Harris-Pincus. Un aliment cu indice glicemic mai scăzut nu crește nivelul de zahăr din sânge la fel de mult ca unul cu indice glicemic ridicat.

Pâinea integrală din grâu integral, secară și/sau orz

Mulți oameni care trăiesc în Zonele Albastre mănâncă pâine din cereale integrale. Pâinea din Ikaria și Sardinia este făcută dintr-o varietate de cereale integrale, cum ar fi grâu, secară și orz, toate oferind un spectru larg de nutrienți, cum ar fi triptofanul. ”Pâinea integrală din aceste zone arată diferit de orice am cumpăra noi de la supermarket”, spune Harris-Pincus. „Acest lucru se datorează faptului că, de obicei, pâinea conține doar câteva ingrediente și are cereale integrale sută la sută”, explică el.

Lipia

Este considerată un aliment de bază în Ikaria – și are un gust grozav combinată cu legume și/sau proteine ​​vegetale, cum ar fi lintea, fasolea sau hummusul.

Pâinea de mălăi

„Făina de porumb (mălaiul) a fost folosită de mii de ani și este baza pentru multe alimente de bază, cum ar fi tortilla și mămăliga”, spune Harris-Pincus.

„În plus, este o sursă excelentă de proteine, vitamina A, fibre și minerale esențiale.” Pâinea din mălai din Loma Linda este făcută cu câteva ingrediente comune, dar conține mai multe cereale integrale și fibre. Se face din făină de porumb, făină de speltă, făină din semințe de in, ulei vegetal, lapte de soia, sare, praf de copt și un îndulcitor nerafinat – siropul de arțar.

Semințele de in și spelta furnizează grăsimi sănătoase (inclusiv acizi grași omega-3) și fibre, ajutând la sănătatea intestinului, a creierului și a inimii.