Aceasta este țara cu cel mai mare PIB pe cap de locuitor din lume. NU ți-ai dori să trăiești AICI

O mică ţară din golful arab are în prezent cel mai mare PIB pe cap de locuitor din lume, potrivit aprecierilor Fondului Monetar International, însă nu sunt mulți cei care și-ar dori să locuiască aici, din cauza climei și a obiceiurilor locale.

Qatar este țara cu cel mai mare PIB pe cap de locuitor din lume, depâșind Luxemburgul, conform datelor FMI.  Populația statului Qatar este de 1,7 milioane de persoane, iar PIB-ul  pe cap de locuitor este de  106.284 dolari. În Qatar se regăsește combinația ideală între bogăție, dezvoltare și numărul redus de locuitori, însă nu mulți sunt aceia care ar dori sau ar putea să locuiască în această țară.

Qatarul, altădată una dintre cele mai sărace țări de pe Glob, a devenit, datorită resurselor de petrol și de gaze, una dintre cele mai bogate. Teritoriul este un platou de calcar lipsit aproape cu desăvărșire de apă și în mare măsura necultivabil. Qatarul este una dintre cele mai aride țări ale lumii. Conductele de petrol care străbat deșertul sunt sursa financiarăpentru fabricile de desalinizare a apei marine. Temperaturile ajung vara chiar și la 50 de grade Celsius.
Ce trebuie să știi despre Qatar
Qatarul este o monarhie constituţională. Emirul deţine în stat puterile legislativă şi executivă, pe care le exercită ajutat de guvern şi de un Consiliu Consultativ, format din 45 de membri, din care 30 aleşi şi 15 numiţi de emir. Partide politice nu există. Şeful statului,  șeicul Hamad bin Khalifa Al Thani exercită şi prerogativele ministru al apărării şi comandant suprem al Forţelor Armate.
Gazdă a Campionatului Mondial de Fotbal din 2022, Qatar investește enorm pentru a dezvolta turismul. Cetăţenii români au nevoie de viză pentru a intra în Qatar. Nu se poate intra pe teritoriul statului Qatar în baza unui paşaport temporar, deoarece autorităţile qatareze nu-l recunosc ca document de călătorie. Pentru şederile care depăşesc 30 de zile, vizita medicală şi testul de depistare HIV sunt obligatorii (certificatele eliberate de autorităţile medicale străine anterior sosirii în Qatar nu sunt recunoscute). Odată ajuns în această țară trebuie să știi că băuturile alcoolice se pot consuma numai în unele hoteluri, iar rezidenţii străini le pot cumpăra de la un magazin autorizat, în baza unui permis eliberat de autorităţile locale. Aici trebuie să adopți o ţinută şi un comportament decent în public. Spre exemplu, este este bine să ai genunchii și umerii acoperiți, atunci când ești în public. Se recomandă de asemenea, evitarea manifestărilor de afecţiune în public, persoanele de sex opus nu se ating niciodată în public, chiar dacă sunt căsătoriți. În ceea ce privește transportul, în Qatar se conduce pe partea dreaptă a drumului, iar conducerea sub influenţa alcoolului este considerată un delict grav. Încălcarea regulilor de circulaţie poate atrage amenzi considerabile. Limitele de viteză admise sunt 60/80 km/h în localităţi și 120 km/h pe autostradă, cu supraveghere radar în anumite zone. Cetăţenii români pot să solicite autorităţilor din Qatar preschimbarea permisului de conducere românesc, fără efectuarea în prealabil a unui examen auto.
Relaţii economice 
România exportă în Qatar produse alimentare, mobilier, îmbrăcăminte, textile, cauciucuri, produse chimice, materiale şi produse plastice, maşini şi echipament industrial. Se importă cantităţi mici de ţiţei şi produse petrochimice. În Qatar trăiesc peste 1.000 de români.  Deşi unii dintre cetăţenii români se află în Qatar de peste 10 ani, actuala legislaţie locală nu le permite obţinerea cetăţeniei qatareze.

Sursa: Mae.ro CITEŞTE ŞI Cum se trăiește în ŢARA cu cel mai mare PIB pe cap de locuitor din UE