Această greșeală banală îți poate distruge pielea definitiv! Nu mai faceți asta niciodată

Sursă: Dreamstime

Exfolierea este un proces de îndepărtare a celulelor stratului cornos, utilizând agenți chimici, substanțe sau microparticule abrazive. Dar dacă suferiți de o boală precum psoriazis, exfolierea este unul dintre cele mai nocive lucruri pe care le puteți face.

Experții arată de ce nu ar trebui să apelați niciodată la astfel de metode dacă aveți psoriazis.

Exfolierea corectă presupune un proces blând de îndepărtare a celulelor moarte de la suprafața pielii, pentru a putea pătrunde substanțele toxice aplicate prin creme. Procesul trebuie să fie unul blând, pentru a nu agresa pielea sau a agrava unele afecțiuni, potrivit Well and Good.

Ce este Fenomenul Koebner?

Există însă un fenomen, numit Fenomenul Koebner, care apare în afecțiunile cutanate, în special în psoriazis și în lichenul plan, în care leziunile caracteristice apar în forma liniară, ca răspuns la un traumatism cum ar fi arsurile, tăieturile sau excoriațiile.

Experții spun că, în acest caz, exfolierea pielii poate agrava o boală precum psoriazisul. Din cauza Fenomenului Koebner, exfolierea nu trebuie făcută de persoanele care au psoriazis.

„Mulți dintre pacienții mei încep cu un psoriazis foarte ușor, poate doar pe coate sau genunchi, și spun că nu e decât o mică zonă cu piele uscată, așa că nu înțeleg de ce nu pot folosi o piatră ponce sau o lufă pentru a-și freca pielea”, explică medicul dermatolog Ivy Lee.

Cu toate acestea, adaugă ea, aceștia revin apoi  în cabinetul ei, plângându-se că psoriazisul lor s-a agravat. Așa că, avertizează ea, di cauza Fenomenului Koebner, exfolierea nu trebuie făcută de persoanele care au psoriazis.

Ce recomandă dermatologii?

Dacă aveți zone de piele uscată pe care doriți să le curățați, optați pentru un exfoliant chimic hidratant. Spre deosebire de scruburile obișnuite, care îndepărtează celulele moarte ale pielii și pot fi abrazive, aceste exfoliante hidratante topesc „cleiul” care le ține de suprafața pielii și le îndepărtează ușor. 

„Când oamenii au plăci mai groase pe piele, utilizarea unui acid alfa hidroxi, cum ar fi acidul lactic, sau a unui produs pe bază de uree, poate ajuta la îndepărtarea acelor solzi de pe piele”, spune dermatologul Mona Gohara. 

De asemenea, ea recomandă acidul salicilic, despre care spune că este „un keratolitic, adică descompune celulele pielii și poate ajuta la netezirea texturii și reducerea descuamării”. 

Combinați exfolianții chimici cu ingrediente hidratante (fie în același produs, fie în diferiți pași de rutină), cum ar fi ceramidele și acizii grași omega-3, care vă vor ajuta să vă mențineți bariera pielii mai puternică și mai bine hidratată. Chiar dacă aceste substanțe active nu vor vindeca psoriazisul, vor face ca această afecțiune dermatologică să fie mai mai puțin dureroasă.