Bazându-se pe informaţii difuzate pe media sociale şi pe surse din Siria şi Irak, IHS estimează că zona controlată de SI s-a redus cu 12.800 kmp, între 1 ianuarie şi 14 decembrie 2015. Gruparea controlează în prezent 78.000 kmp, potrivit acestui studiu.
Pe de altă parte, kurzii sirieni aproape că şi-au triplat zona de control +186%, care era la mijlocul lui decembrie de 15.800 kmp.
Una dintre pierderile ISIS este zona frontalieră de nord dintre Turcia şi Siria, în regiunea Tal Abyad, care era unul dintre principalele puncte de trecere a frontierei turce pentru grupare.
„Am văzut deja un impact financiar negativ pentru gruparea Statul Islamic după pierderea controlului frontierei la Tal Abyad şi asta înainte de recenta intensificare a loviturilor aeriene asupra capacităţilor de producţie petrolieră ale grupului”, afirmă Columb Strack, unul dintre analiştii IHS specialist în Orientul Mijlociu.
„Alte pierderi substanţiale din Irak sunt oraşul Tikrit, complexul rafinăriei de la Baiji care a fost aprig disputat şi un tronson al autostrăzii principale între Raqqa şi Mosul, ceea ce complică transportul de bunuri şi de combatanţi între cele două oraşe cele mai importante controlate de ISIS”, a adăugat el.
Dacă gruparea Stat Islamic a pierdut zone, pe de altă parte a şi cucerit teritorii.
„Cuceririle lor cele mai semnificative în 2015 au fost avansul realizat în vestul Siriei, via Palmyra, şi ocuparea centrului Ramadi”, notează Columb Strack. Aceste două cuceriri au avut loc în urma unor ofensive „aproape simultane în mai 2015” dar acestea au avut loc în detrimentul nordului Siriei, care a fost cucerit de kurzi.
La Tal Abyad, forţele jihadiste ale ISIS erau atât de slăbite încât a trebuit să fie întărite de unităţi ale poliţiei religioase de la Raqqa, conform raportului care apreciază că gruparea SI a fost „copleşită”.
Asta arată şi faptul că „teritoriile kurde sunt de mai mică importanţă în raport cu expulzarea forţelor guvernamentale siriene şi irakiene de pe teritoriile tradiţionale sunnite”, estimează Columb Strack.
Analiza „geospaţială” a activităţilor Statului Islamic arată şi că ele sunt „puternic concentrate în jurul Bagdadului şi Damascului”.
Ca şi ISIS, regimul lui Bashar al-Assad a pierdut din influenţă, acesta controlând în prezent doar 30.000 kmp -16%, dintr-o ţară a cărei suprafaţă totală este de 185180 kmp.
Însă, constată Columb Strack, „guvernul sirian a reuşit să recupereze o parte din pierderile sale teritoriale suferite la începutul anului, datorită intervenţiei militare ruse în septembrie”. AGERPRES