Aceasta este concluzia ilustrată pe această hartă postată de Raul Amoros pe site-ul HowMuch.net. În general, defalcarea arată că 52% dintre cei mai bogati oameni ai fiecărei naţiuni au plecat de la o lingură de argint. Cealată parte a trebuit să își creeze singură propria avere.
De notat este faptul că cei care şi-au construit averea de unii singuri tind tind să aibă mai mult, cu o avere medie care este cu 58% mai mare decât cei care au moştenit banii. Trei dintre cei mai bogati oameni din lume – Bill Gates, spaniolul Amancio Ortega și mexicanul Carlos Slim – toţi trei se încadrează în partea "self-made" şi sunt mult mai bogaţi decât cei care au provenit din familii bogate – cum este de exemplu moştenitoarea L'Oréal, Liliane Bettencourt din Franța.
"Este o greşeală să gândim că în întreaga lume cel mai bogat dintre bogaţi s-a născut bogat ", a scris Amoros. "La urma urmei, o persoană ar trebui să acumuleze avere atât de repede într-o generație, care să depăşească ceea ce familia sa a acumulat în mai multe generaţii."
Thomas Picketty este printre cei care fac o astfel de presupunere. Economistul francez a scris în best-seller-ul său pe acest subiect că "este aproape inevitabil ca averile moștenite să domine averile acumulate după o viaţă de muncă."
Dar se pare că nu încă, cel puțin la vârf. Forbes susţine că aproximativ 70% dintre cei mai bogaţii Americii şi-au creat averea. Mai mult, revista subliniază că bogăția devine tot mai meritocratică în SUA, având în vedere că mai puțin de jumătate din Forbes 400 în 1984 şi-au construit ei înşişi averea.