Un nou tip de mască ar putea deveni obligatoriu. Pandemia de coronavirus este departe de a se termina, având în vedere noile mutații ale virusului.
În acest context, medicul pediatru Mihai Craiu a declarat că masca de tip FFP 2 a devenit deja obligatorie în mai multe țări din Europa.
Potrivit medicilor din întreaga lume, acest tip de mască oferă un grad mai ridicat de protecție împotriva noilor mutații ale coronavirusului față de o mască obișnuită.
Masca de protecție FFP 2 nu lasă să treacă particulele mai mari de 0,3 microni și oferă o protecție de 94%. În cazul unei măşti FFP 1, protecţia e de doar 80 la sută.
”Nu forma o califică a fi 2 sau 3, ci textura materialului. Cu cât este mai gros şi calitativ mai blocant pentru particule, cu atât are o cifră mai mare”, spune medicul Mihai Craiu, potrivit observatornews.ro.
Un nou tip de mască ar putea deveni obligatoriu. Ce trebuie să luăm în considerare când alegem o mască
Experții din domeniu sunt de părere că atunci când dorim să ne achiziționăm o mască de protecție trebuie să ținem cont de câteva aspecte importante precum:
- Trebuie să oprească particulele mati de salivă și aerolosii
- Trebuie să ne protejeze de ceea ce vine din exterior
Experții atrag atenția că, dacă purtăm o mască textilă, îi protejăm pe cei din jurul nostru. Așadar, protecția pe care o acordă masca este de doar 50%.
Din acest considerent, măștile chirurgicale sunt mai bune având în vedere că oferă un grad de protecție mai mare. Aceasta se datorează straturilor multiple care se pliază perfect pe fețele oamenilor.
În plus, acestea sunt mai ieftine decât măștile de tip FFP 2.
Măsura suplimentară împotriva noilor mutații ale coronavirusului
Masca chirurgicală este văzută ca o măsură suplimentară de protecție, având în vedere noile mutații ale virusului.
Mihai Craiu a mai spus că măsura este o precauție suplimentară pentru a limita transmiterea comunitară.
”E pur şi simplu o măsură de precauţie suplimentară pentru a limita transmiterea comunitară. Ca să nu dăm altora. Ăsta e scopul acestei reglementări.
Până acum am avut alt duşman şi ne-am dorit altceva. În acest moment, există o circulaţie comunitară a unui virus mult mai contagios şi dorim să ne reluăm viaţa”, mai spune Mihai Craiu.