Un alt caz este cel al unui sat, pe care ucrainenii l-au inundat special pentru a stopa avansul rușilor, informează France24.

Inundarea unor localități, în mod intenționat, a jucat un rol crucial în luptele care s-au purtat în luna martie, forțele ucrainene respingând încercările ruse de a înconjura Kievul. În cele din urmă, i-au făcut pe ruși să bată în retragere. Apele au creat o barieră eficientă pentru tancuri și au condus forța de asalt în ambuscade, în orașe precum Hostomel, Bucha și Irpin.

”Tactica pământului pârjolit” pentru a încetini înaintarea Rusiei

Unul dintre aceste cazuri este cel al localnicilor care au dat drumul la apa dintr-un baraj pentru a bloca înaintarea militară rusă, inundând satul Demidiv. Oamenii au preferat să-și inunde propriul sat și să-și distrugă averea de-o viață doar pentru a-i ține pe soldații ruși la distanță. Revărsarea apelor în satul Demidiv a fost unul dintre multele cazuri în care Ucraina a aplicat ”tactica pământului pârjolit” pentru a încetini înaintarea Rusiei.

Am salvat Kievul!

Chiar dacă inundațiile au făcut ravagii în sat, locuitorii din Demidiv, un sat la nord de Kiev, sunt mândri că beneficiul strategic a depășit greutățile. ”Toată lumea înțelege și nimeni nu regretă nicio clipă”, a declarat Antonina Kostucnenko, o pensionară a cărei sufragerie este acum năpădită de mucegai. „Am salvat Kievul”, a spus un alt rezident.

Strategia are, desigur, costuri enorme pentru infrastructura civilă a țării, dar locuitorii din Demidiv consideră că este un preț mic pe care trebuie să-l plătească pentru a-și salva patria de armata rusă, care are mult mai mulți oameni și arme mai bune.

Poduri aruncate în aer

La jumătatea lunii trecute, o unitate specială a armatei ucrainene a distrus un pod care era traversat de un convoi militar rusesc ce se îndrepta spre orașul Izium, în regiunea Harkov. Unitatea specială ucraineană a distrus podul cu o încărcătură explozivă, în timp ce era traversat de blindate Tiger și de camioane militare ruse.

Distrugerea infrastructurii, care pe care

Încă din primele zile ale invaziei ruse, Ucraina a fost rapidă și eficientă în a-și autosabota teritoriul vizat de inamic, adesea prin distrugerea infrastructurii, ca o modalitate de a opri soldații ruși. Conform unor informații, până în prezent, peste 300 de poduri au fost distruse în toată Ucraina.

Podurile au fost ținte importante pentru ambele armate beligerante încă de la începutul conflictului. Ucrainenii nu s-au dat înapoi să saboteze mai multe poduri din apropierea capitalei Kiev, pentru a încetini înaintarea trupelor rusești la începutul conflictului. A fost cazul podului de la Irpin, la începutul lunii martie, dar și al unor poduri spre Odessa și Harkov.

Apoi, în a doua fază a conflictului, Rusia a fost cea care a distrus podul Zatoka, care făcea legătura rutieră și feroviară între România și Ucraina, pentru a împiedica transportul de cereale ucrainene către Europa și, spun rușii, aprovizionarea cu arme a Ucrainei.

La 28 aprilie, Ucraina a ripostat prin bombardarea unui pod de lângă Melitopol, în sudul Ucrainei, una dintre cele două legături feroviare către Crimeea. Acum, ultima legătură feroviară rămasă este așa numitul Podul lui Putin”.