'Este deopotrivă o oportunitate şi o provocare. Avem 100 de milioane de persoane în această ţară care au nevoie de servicii', a afirmat Juan Antonio Perez, directorul executiv al Comisiei privind populaţie. 'Să sperăm că guvernul va putea să le ofere', a adăugat el.
Creşterea demografică înseamnă şi o creştere a forţei de muncă, dar presupune şi un număr mai mare de persoane în grija statului, într-o ţară unde aproximativ 25% dintre locuitori trăiesc în sărăcie, a explicat el. În opinia sa, statul trebuie să găsească un mijloc de a oferi servicii celor mai sărace familii, reducând în acelaşi timp rata natalităţii.
'Ne-ar plăcea să obţinem reducerea ratei natalităţii la doi copii', comparativ cu rata de trei copii la o femeie în prezent, a mai spus Juan Antonio Perez.
Fondul ONU pentru Populaţie a precizat că depăşirea acestui prag reprezintă de asemenea o oportunitate de a îmbunătăţi serviciile medicale privind reproducerea şi de a avea mai multe investiţii în educaţie şi sănătate pentru a eradica sărăcia.
'Trebuie răspuns la drepturile şi nevoile tinerilor oferindu-le educaţie, oportunităţi de lucru şi pregătire de viaţă, inclusiv informaţii corespunzătoare despre sexualitatea lor', a spus Klaus Beck, reprezentantul pentru Filipine al Fondului ONU pentru Populaţie. 54% din populaţia filipineză are sub 25 de ani, conform estimărilor.
Eforturile de a controla rata de creştere a populaţiei, una dintre cele mai rapide din Asia, au fost blocate de cei care se opun controlului asupra naşterilor.
În aprilie, Curtea Supremă a confirmat o lege prin care guvernul este mandatat să ofere metode contraceptive gratuite populaţiei sărace, după o dezbatere lungă de decenii şi opoziţia din partea Bisericii Catolice.AGERPRES