Legea simplifică procedurile birocratice pentru donarea de alimente de către agricultori, industria alimentară şi comercianţi, care vor putea beneficia şi de reduceri ale taxelor de salubritate dacă donează surplusul de alimente unor organizaţii de caritate, scrie Agerpres.
Sunt prevăzute şi campanii de sensibilizare a consumatorilor, care – potrivit principalei asociaţii agricole italiene, Coldiretti – au o contribuţie de 54% la risipa de alimente, mult mai mare decât alimentaţia publică (21%), marii distribuitori (15%), agricultura (8%) şi industria procesatoare (2%).
Obiectivul legii este recuperarea a un milion de tone de alimente, faţă de 550.000 de tone în prezent. Coldiretti apreciază că este posibil şi subliniază totodată că situaţia rămâne gravă în Italia, unde fiecare locuitor a aruncat în medie anul trecut 76 de kilograme de alimente.
'Această lege confirmă că Italia se află în prima linie a luptei împotriva risipei alimentare, care atinge proporţii inacceptabile şi costă ţara 12 miliarde de euro anual. (…) Acest model care vizează simplificarea recuperării, în loc să sancţioneze pe cei vinovaţi de risipă, ne face unici în Europa', a declarat ministrul italian al agriculturii, Maurizio Martina, după adoptarea definitivă a legii.
'Destul cu risipa alimentară, Senatul adoptă o lege de mare anvergură etică şi economică', a comentat grupul din Senat al Partidului Democrat din Italia, într-un mesaj în reţeaua Twitter, retransmis şi de premierul Matteo Renzi.