Celebra zicală „un măr pe zi ține doctorul la distanță” ar putea fi înlocuită în curând. Pentru că mărul pare să fie detronat de un alt fruct la fel de miraculos sau chiar mai mult. Avocado este un fruct neobișnuit care devine tot mai apreciat, în ciuda prețului său destul de piperat.
Cea mai mare calitate a frutului de avocado este dată de procentul ridicat de grăsimi monosaturate, deosebit de hrănitoare și benefice pentru inimă. Pe lângă grăsimile monosaturate, avocado este bogat în vitaminele A, C, D, E, K, vitamina B6, vitamina B12, acid folic, potasiu, luteină și antioxidanți.
Avocado este un aliment indispensabil pentru oricine vrea să aibă o viață sănătoasă. Acest fruct oferă 20 de nutrienți esențiali, inclusiv fibre, vitamine, potasiu și altele, potrivit site-ului yogajournal, care prezintă cele mai importante beneficii ale acestuia.
Cele mai mari beneficii ale avocado
Avocado poate ajuta la reducerea riscului de boli cardiovasculare. Un studiu recent publicat în Jurnalul Asociației Americane a Inimii a constatat că persoanele care au mâncat cel puțin două porții de avocado pe săptămână au un risc mai mic cu 16% de boli cardiovasculare, decât cei care nu au mâncat deloc. De asemenea, au avut și un risc mai scăzut de boală coronariană
Îmbunătățește sănătatea intestinală
După ce cercetătorii au examinat în cadrul unui studiu recent impactul avocado asupra intestinului, au descoperit că participanții care au mâncat un avocado zilnic aveau o diversitate microbiană mai mare, care susține sănătatea florei intestinale.
Ajută și la reducerea grăsimii viscerale
Un studiu din 2021 realizat de Universitatea din Illinois Urbana-Champaign a descoperit că femeile care au mâncat un avocado pe zi au observat o reducere a grăsimii abdominale viscerale. Acest tip de grăsime poate crește riscul de diabet.
De asemenea, avocado poate menține nivelurile scăzute de „colesterol rău”. S-a observat că un consum de un avocado pe zi a dus la niveluri mai scăzute de lipoproteine cu densitate joasă (LDL), considerat a fi „colesterolul rău”.
Experții au ajuns la această constatare examinând concentrația de particule LDL din organism, după introducerea zilnică a unui avocado în alimentație.
Acizii grași mononesaturați ne fac mai inteligenți
Un studiu din 2017 publicat în NeuroImage a găsit legături între acizii grași mononesaturați și rețeaua neuronală din creier responsabilă pentru inteligență.