Acest fruct popular poate ajuta la reducerea riscului de cancer
Acest fruct popular poate ajuta la reducerea riscului de cancer. Cancerul colorectal reprezintă 7,6% din cazurile de cancer și 8,7% din toate decesele cauzate de cancer din Statele Unite, potrivit Institutului Național al Cancerului. Biblioteca Națională de Medicină spune că aproximativ 5 până la 10% dintre cancerele colorectale se datorează unor mutații genetice moștenite, cel mai frecvent fiind sindromul Lynch.
Dacă aveți acest risc ereditar, riscul de cancer colorectal crește cu 80%. Riscul de cancer endometrial la femei crește cu 60%, potrivit Healthdigest.
Sindromul Lynch crește și riscul altor tipuri de cancer
Sindromul Lynch crește și riscul altor tipuri de cancer, cum ar fi cele de stomac, intestin subțire, ficat și creier. De aceea, cei care au un membru al familiei cu acest diagnostic sau un diagnostic precoce (înainte de 50 de ani) de cancer colorectal sau endometrial ar trebui să ia în considerare testarea genetică sau screening-ul tumoral pentru sindromul Lynch.
Chiar dacă nu există dovezi clare cu privire la modul în care dieta ar putea afecta riscul de cancer colorectal, amidonul din bananele verzi ar putea reduce riscul altor tipuri de cancer la persoanele cu sindrom Lynch.
Amidonul rezistent ar putea proteja împotriva cancerului
Deși puteți lua amidon rezistent sub formă de supliment, puteți găsi amidon rezistent în mod natural în ovăz, în orez gătit și apoi răcit și fasole. Bananele verzi au un conținut mai mare de amidon rezistent, dar amidonul se transformă în zahăr pe măsură ce banana se coace. Un articol din 2022 din Cancer Prevention Research a analizat modul în care amidonul rezistent și aspirina ar putea afecta riscul de cancer la persoanele cu sindrom Lynch.
Oamenilor li s-au dat 30 de grame de amidon rezistent pe care să le ia în fiecare zi, timp de patru ani, apoi cercetătorii au urmărit aproximativ 20 de ani mai târziu. Chiar dacă amidonul rezistent nu a scăzut riscul de cancer colorectal, a redus riscul altor tipuri de cancer care sunt adesea legate de sindromul Lynch.
Bacteriile din intestin descompun amidonul rezistent și produc butirat, care poate proteja împotriva cancerului, în special tipurile de cancer legate de mutații moștenite. Cercetătorii spun că amidonul rezistent ar putea reduce cancerul prin scăderea acizilor biliari secundari nocivi.
Și bananele coapte au compuși anti-cancer
Dacă nu ești înnebunit după bananele verzi destul de amare, le poți lăsa să se coacă pentru alți nutrienți care luptă împotriva cancerului, cum ar fi flavonoidele, acizii cinamici și compușii polifenolici. Extractele din coaja și pulpa unei banane pot deteriora celulele canceroase de colon și pot opri înmulțirea celulelor, potrivit unui articol din 2021 din Frontiers in Oncology.
Extractele din coaja de banană și fructe au același efect asupra celulelor canceroase de sân. Extractul florii de banană poate împiedica cancerul de col uterin, de ficat și de prostată prin inhibarea creșterii celulelor canceroase. Majoritatea acestor cercetări au fost făcute în laborator, nu pe oameni.
La studiile pe oameni, s-a constat că persoanele care mănâncă mai multe banane pe parcursul săptămânii au un risc mai scăzut de cancer esofagian. Consumul a aproximativ 9 grame de banane în fiecare zi poate reduce și riscul de cancer de sân. O banană foarte mică are 81 de grame, 72 de calorii și 2 grame de fibre.