Anul trecut a fost cel mai mare varf din producția de petrol din Statele Unite cel puțin din 1900, potrivit unei noi analize a Departamentul pentru Energie.
Producția de petrol din SUA a crescut cu 1,2 milioane de barili pe zi în 2014, ajungând la 8,7 milioane de barili cotă zilnică. Este cea mai mare expansiune a petrolului în America de când au început să se țină evidențele în 1900 şi este practic cea mai mare expansiune înregistrată vreodată. Iar diagrama care analizează schimbările anuale în producţia de petrol din SUA din 1960 până acum, publicată astăzi de US Energy Information Administration EIA arată clar acest lucru.
Aprovizionarea cu petrol în întreaga lume depășește cererea în modul cel mai incomod pentru industria petrolieră. Unii dau vina pe OPEC sau Arabia Saudită în special, pentru că nu a încetinit producția. Dar, așa cum arată analiza EIA, este într-adevăr un boom al petrolului american, care a inundat această piață.
Ca procentaj din producția totală de petrol, saltul de 16% înregistrat anul trecut a fost cel mai mare din 1940 până acum. Înainte de asta, creșteri anuale de 15 procente sau mai mult erau comune, în condițiile în care industria petrolieră americană încerca să țină pasul cu creșterea industriei auto din SUA.
Producția de petrol din SUA și-a extins în fiecare dintre ultimii șase ani, după un sfert de secol de declin aproape neîntrerupt. Creșterea bruscă a producţiei americane a determinat OPEC să blocheze preţurile petrolului și a făcut din Statele Unite cel mai mare producător din lume.
Chiar și după prețurile petrolului au scăzut cu mai mult de 50% anul trecut, boom-ul din SUA continuă. Producția va crește cu 8,1% în acest an și cu 1,5% anul viitor, potrivit EIA.