Autoritățile economice și experții au fost vocali în privinţa posibilelor consecințe economice ale unui Brexit. Banca Angliei a spus un "Leave" ar duce la crește șomajului, la inflația, la o creștere economică lentă, iar consumatorii și companiile nu vor mai cheltui. Rezultatele vor fi recesioniste, scrie portalul Virtual Capitalist în prognoza săptămânii.
FMI a avertizat, de asemenea, că ieșirea din UE ar provoca "pagube regionale și mondiale severe" în anii următori.
Argumentul principal aici este că lipsa de acces la piața unică va afecta economia Marii Britanii, iar acest lucru s-ar putea dovedi foarte adevărat în timp.
În timp ce menținerea legăturilor economice pe piața unică este un punct important, demn de luat în seama, Marea Britanie câștigă de asemenea un avantaj distinct ţinând distanţă de părți ale ecosistemului UE.
De ce? Pentru că unele părți ale Europei sunt încă într-o reală mizerie economică, iar lucrurile nu se îmbunătățesc. Un exemplu este recenta situaţie delicată a băncilor din Italia și a creditelor neperformante NPL.
Băncile italiene sunt în prezent strivite de credite neperformante în valoare de 360 de miliarde de euro. Potrivit Autorității Bancare Europene, ele reprezentau 16,9% din totalul creditării în martie 2016, și este puțin probabil să fie plătite integral. Prin urmare, prețurile acțiunilor bancare din Italia au scăzut.
Banca Monte dei Paschi di Siena, a treia cea mai mare bancă din Italia în funcţie de active, se tranzacţionează acum cu preţul de 0,31 euro pe acţiune, ceea ce reprezintă doar 15% din nivelul maxim din ultimele 52 de săptămâni, de 2,04 euro. UniCredit, cea mai mare banca din ţară cu active de puţin sub 1 trilion de euro, se tranzacţionează la o treime din valoarea de acum un an.
În ideea de a contrabalansa acest dezastru, Mario Draghi şi BCE sprijină în prezent un plan de salvare publică a sectorului bancar din Italia.
Portugalia trece printr-o criză bancară similară. Creditele neperformante au urcat la 18,5%, iar premierul Antonio Costa este, de asemenea, caută, de asemenea, în mod public soluții pentru a ajuta băncile portugheze.
Chiar și Germania, care este în mod tipic solidă ca o stâncă, are propriile sale probleme bancare. Așa cum s-a scris cu câteva săptămâni în urmă, cea mai mare bancă din ţară, Deutsche Bank, și-a văzut valoarea de piaţă prăbuşindu-se, după ce a trecut prin scandaluri, a înregistrat pierderi, a ratat testele de stres şi a avut o slabă planificare.
În timp ce accesul la piețe este important pentru Marea Britanie, păstrarea unei distanţe faţă de băncile europene ar putea fi o alegere înțeleaptă pe termen lung.