După decizia Fed de a lăsa ratele dobânzilor neschimbate în cadrul reuniunii din Septembrie, fapt care a făcut ca dolarul american să slăbească, iar prețul petrolului a scăzut cu peste 11% de la maximul înregistrat la începutul lunii octombrie.
În timp ce dolarul american s-a consolidat, ceea ce în mod normal ar trebui să pună presiune asupra prețului petrolului calculat în USD, a venit ştiri că stocurile de titei ale SUA au crescut cu peste 8 milioane de barili săptămâna trecută, conform filialei americane a Agenţiei internaţionale pentru Energie, mai mult decât dublu faţă de creşterea așteptată de pieţele financiare.
Aşa cum arată graficul realizat de Vivek Dhar și Kofi Mensa, cercetatorii ai ACB, creșterea a dus stocurile de ţiţei ale SUA la niveluri fără precedent pentru această perioadă a anului.
Stocul american se situează acum la 376.6 milioane de barili, după aproape 31 de zile de aprovizionare de la rata actuală de utilizare. Comparativ cu istoria recentă, acest lucru este incredibil de ridicat – aproape 7 zile mai mult decât media istorică din perioada cuprinsă între 2009-2014.
"Stocurile de petrol brut rămân la niveluri record pentru această perioadă a anului în ultimii cel puţin 80 de ani", au scris Dhar și Mensa într-o notă. "Pentru moment, se referă la stabilitatea economică în China, iar creșterea producției de țiței a ţărilor OPEC îşi va pune probabil amprenta asupra prețurilor petrolului brut pe termen scurt."
În mod evident, creşterea aprovizionării s-a cuplat cu cererea şi crează surplus de aprovizionare pe piețele de mărfuri, ceea ce face ca preţurile să scadă.
În timp ce scăderea prețurilor materiilor prime ar putea determina unii producători cu costuri ridicate să înceteze producția, este clar că există o mulțime de producători cu costuri mici care doresc să accelereze producția pentru a le lua locul.