Preşedintele Klaus Iohannis a fost întrebat de un jurnalist, în cadrul conferinţei de presă de marţi, care este mesajul său pentru parlamentari, în condiţiile în care în Parlament, la vot final, se află Legea Vaccinării. Există presiuni pe parlamentari din partea celor care se opune unei astfel de legi, iar parlamentarii au făcut publice presiunile respective.
“Referitor la iniţiative legislative, ştiţi că nu le comentez. Până nu ajung la promulgare, sunt tot timpul schimbări în abordare. Pentru parlamentari, mesajul meu ar fi foarte simplu: fiţi responsabili, fiţi rezonabili, fiţi parte din echipa care rezolvă problemele României, care rezolvă problemele românilor. Este o perioadă foarte grea şi ar fi nevoie ca toată zona politică să se concentreze pe rezolvarea crizei”, a fost răspunsul preşedintelui Iohannis.
Jurnalistul a încercat să întrebe şi dacă şeful statului susţine această iniţiativă legislativă, însă Klaus Iohannis nu a dorit să mai răspundă la această întrebare.
Ce prevede proiectul privind vaccinarea obligatorie
Plenul Senatului a adoptat, în octombrie 2017, cu 99 de voturi pentru şi o abţinere proiectul de lege al Guvernului privind vaccinarea obligatorie, care prevede sancţiuni pentru părinţii care refuză vaccinarea copiilor ce pot merge de la avertisment şi până la amenzi de 10.000 de lei. Camera Deputaţilor este acum camera decizională.
Legea prevede că, în cazul vaccinurilor obligatorii, consimţământul pentru imunizare se prezumă ca fiind dat, iar sancţiunile pentru părinţii care refuză vaccinarea copiilor merg de la avertisment şi până la amenzi de 10.000 de lei. La înscrierea în unităţile de învăţământ ar urma să fie solicitată o adeverinţă care să ateste efectuarea vaccinurilor, iar în cazul în care schema nu este completă, este obligatoriu ca în maximum un an copiii să fie imunizaţi. Antigenele vaccinale obligatorii la intrarea în colectivitate a copiilor sunt cele împotriva difteriei, tetanosului, tusei convulsive, poliomielitei, rujeolei, rubeolei, oreionului, hepatitei B.
Proiectul de lege privind vaccinarea obligatorie a fost susținut de guvernul Tudose, după ce guvernul condus de Dacian Cioloș a redactat un proiect din care a fost eliminată obligativitatea vaccinării. În 2016, Vlad Voiculescu, pe atunci ministru al Sănătății, preciza că textul legii se referă doar la asigurarea stocurilor de vaccin şi la informarea părinţilor.