Diana Șoșoacă surprinde din nou! Ce proiect a inițiat senatoarea?
Senatoarea Diana Șoșoacă a depus în data de 28 iulie un proiect de lege prin care dorește să implementeze condamnarea cu până la 5 ani de închisoare a celor care distribuie sau pun la dispoziția publicului informații și materiale considerate drept „antiromânești”.
În viziunea acesteia, „antiromânismul” este percepția referitoare la români exprimată drept ură împotriva acestora. Mai mult, legea vizează și cenzura presei.
Explicația oferită de Șoșoacă?
Potrivit celor spuse de senatoare, „antiromânismul este considerat ca fiind percepția referitoare la românii exprimată ca ură împotriva acestora, precum și manifestările verbale sau fizice motivate de ură împotriva românilor, indreptate împotriva românilor sau a ne-românilor, a proprietaților românilor, a instituțiilor și comunităților românești sau a lăcașurilor de cult ale românilor”.
De asemenea, Diana Șoșoacă a oferit și un exemplu care a stat în spatele acestei decizii. În motivarea proiectului de lege, aceasta l-a mențioat pe Emil Cioran, care „a încercat să nu mai fie român, a devenit chiar cel mai mare stilist al limbii franceze, a refuzat să mai vorbească limba română sau să mai revină vreodată în țara natală, dar în ultimul an de viață, bolnav fiind de Alzheimer, a uitat… limba franceză”.
Totodată, senatoarea punctează că românii sunt supuși la „discriminări și jigniri (…) atât în străinătate, cât și pe plan naţional, atât de către străinii care ne vizitează, cât, mai ales, de minorităţi sau chiar de către românii lipsiţi de orice normă de civilizaţie și respect la adresa României și a cetăţenilor români”.
„Prezenta iniţiativă legislativă se impune a fi adoptată având în vedere discriminările și jignirile la care sunt supuși românii atât în străinătate, cât și pe plan naţional, atât de către străinii care ne vizitează, cât, mai ales, de minorităţi sau chiar de către românii lipsiţi de orice normă de civilizaţie și respect la adresa României și a cetăţenilor români. (…) Este inacceptabil să nu adoptăm o lege a antiromânsimului, când din ce în ce mai multe acțiuni sunt îndreptate împotriva poporului român, limbii române, României, ajungând să avem păreri depreciative la adresa noastră ca popor, deși istoria ne arată că ar trebui să fim unii dintre cei mai mândri din lume”, susține Diana Șoșoacă în expunerea de motive.
Sursa foto; INQUAM Photos, Octav Ganea