Foarte mulți români și nu numai au început să achiziționeze Ivermectina, un medicament antiparazitar, pentru a se trata sau pentru a preveni infectarea cu noul coronavirus. Eficiența medicamentului a fost pusă sub semnul întrebării luni la rând, iar acum, o decizie oficială a fost luată.

Potrivit AFP, Agenţia Medicamentului din Franţa (ANSM) a respins o cerere de autorizare temporară pentru utilizarea Ivermectinei pentru tratarea sau prevenirea COVID-19, relatează Agerpres.

Decizia luată de Agenția sanitară a fost publicată joi. De menționat este faptul că, ANSM a fost sesizată în legătură cu această chestiune de Jean-Charles Teissedre, reprezentantul unei asociaţii şi a unor profesionişti din domeniul sănătăţii.

Astfel, potrivit sursei citate, datele disponibile nu susțin niciun răspuns pozitiv pentru utilizarea acestiu medicament.

„Pe baza datelor disponibile până în prezent, nu putem răspunde favorabil” la această cerere de autorizare temporară”, notează ANSM.

Analiza datelor publicate, „ca urmare a limitărilor lor metodologice, nu face posibilă susţinerea unui beneficiu clinic al Ivermectinei, indiferent de contextul său de utilizare, în tratamentul curativ sau în prevenirea bolii COVID-19„.

ANSM recomandă mai multe studii clinice

Deși medicamentul nu va fi folosit în contextul coronavirusului, ANSM subliniază „necesitatea efectuării unor ample studii clinice”, riguroase din punct de vedere ştiinţific, „în vederea concluzionării posibilei sale utilizări în contextul bolii COVID-19”.

De menționat este faptul că, Ivermectina este un medicament antiparazitar frecvent folosit, face obiectul unei intense campanii de promovare pe reţelele de socializare.

Pe 22 martie, dar și pe 31 martie, Agenţia Europeană a Medicamentului (EMA) şi OMS au recomandat  „a nu se utiliza” Ivermectina în cazul pacienţilor diagnosticaţi cu COVID-19, cu excepţia studiilor clinice. Un aviz a fost emis în acest sens în Franţa, pe 27 februarie, de Înaltul Consiliu de Sănătate Publică (HCSP).

Deși decizia nu a fost pozitivă, EMA a menţionat în comunicatul său că Cehia şi Slovacia au permis utilizarea temporară a Ivermectinei pentru COVID-19 în cadrul legislaţiei lor naţionale. Totodată, ANSM a precizat că îşi va putea revizui poziţia de îndată ce rezultatele studiilor clinice şi-ar modifica constatările stabilite până în prezent.