Acest obicei pe care toți îl avem ne poate afecta sănătatea. Iată de ce

somn

SURSA FOTO: Dreamstime

Cu toții avem tendința de a opri alarma ceasului când simțim că am mai sta în pat măcar câteva minute în plus. De fapt, oprirea alarmei ceasului este un obicei pe care mulți oameni îl au pentru a începe ziua mai odihniți. Dar cum poate afecta acest lucru sănătatea?

Din câte se pare, ar putea avea un impact real asupra somnului și chiar asupra stării de spirit. Experții în somn spun care este riscul pentru sănătate.

În general, oprirea alarmei ceasului, de mai multe ori, vă poate perturba somnul. Nu este surprinzător că oprirea alarmei ceasului vă întrerupe somnul, potrivit Huffington Post.

Un somn insuficient poate duce la numeroase probleme de sănătate, cum ar fi un risc mai mare de obezitate, dezvoltarea diabetului zaharat și hipertensiune arterială. Unul din motivele care contribuie la faptul că foarte mulți oameni nu se odihnesc suficient este apariția unei tulburări de somn. National Institutes of Health spune că aproximativ 40 de milioane de americani au o tulburare de somn.

Două componente importante ale somnului: durata și calitatea

„Există două componente ale somnului care sunt importante: una este durata somnului și alta este calitatea somnului. Iar continuitatea somnului este o parte importantă a calității somnului”, explică dr. Mathias Basner, profesor de psihiatrie în divizia de somn și cronobiologie a Școlii de Medicină Perelman a Universității din Pennsylvania.

Ce înseamnă asta? Dacă te trezești frecvent, fie din cauza unor factori interni, cum ar fi un vis urât, fie din motive externe, cum ar fi trecerea unui tren, „acesta este un semn de pericol”, a spus Basner.

„Este ceva rău pentru recuperarea somnului”, a explicat Basner. „Avem nevoie de episoade continue de somn neîntrerupt pentru ca somnul să fie recuperator. Când întrerupeți permanent alarma ceasului, pierdeți oportunitatea de a dormi continuu”, adaugă el. Iar asta ar putea dăuna organismului.

Unele cercetări sugerează că pot fi afectați hormonii de trezire

„Au existat studii în care cercetătorii au spus oamenilor: „OK, te trezim la 5 a.m.” și s-a observat că acești oameni au început deja să secrete hormonii de trezire mult mai devreme decât oamenii cărora li s-a spus că se vor trezi la 7 a.m. ”, a spus Basner.

În studiul respectiv, ambele grupuri de oameni ar fi fost trezite, de fapt, la ora 7 a.m., dar „puteți vedea procese care se desfășoară în corp, pregătind oamenii pentru o perioadă de veghe mult mai devreme în grupul de la 5 a.m. decât în ​​cel de la 7 a.m”, a remarcat Basner, ceea ce înseamnă că organismul lor a început să iasă din somn mai devreme pentru a se pregăti pentru trezitul devreme, la care se așteptau.

Dacă setați o alarmă cu 30 de minute mai devreme decât trebuie, doar pentru a vă permite un timp de stat mai mult timp în pat, acești hormoni ar putea fi eliberați mai devreme decât este necesar. În plus, pentru anumite persoane, apăsarea butonului ceasului poate să distrugă întreaga zi.

Cei care se trezesc din acest somn ușor spun că sunt mai amețiți decât erau înainte

„La sfârșitul ciclului nopții, de multe ori suntem adânciți în somnul cu mișcarea rapidă a ochilor”, a spus Patrick M. Fuller, profesor la departamentul de chirurgie neurologică de la UC Davis Health din California.

„Mișcările rapide ale ochilor sunt ceea ce credem noi ca fiind asociate cu somnul cu vise și probabil consolidarea memoriei și alte lucruri, un fel de lucruri neurobiologice importante”, a adăugat el.

„Ideea este că dacă ai apăsat alarma ceasului, ar trebui să ieși din REM pentru că sună alarma și apoi te întorci într-un fel de somn ușor ciudat”, a declarat Fuller. Mulți din cei care se trezesc din acest somn ușor, spun că sunt mai amețiți decât erau înainte de a apăsa butonul de amânare, a remarcat el.

Trezitul de mai multe ori poate duce la creșterea tensiunii arteriale

Acest lucru poate avea și efecte nocive, în special pentru persoanele cu anumite afecțiuni.

Dr. David Kuhlmann, expert în medicina somnului la Bothwell Regional Health Center din Missouri, a spus că trezitul de mai multe ori poate duce la creșterea tensiunii arteriale la persoanele cu apnee obstructivă în somn.

„Dacă vă treziți de mai multe ori pe timpul nopții, ceea ce duce la o potențială creștere a frecvenței cardiace, creșterea tensiunii arteriale la trezire. Aceste treziri frecvente provocate de declanșarea alarmei pot influența tensiunea arterială și ritmul cardiac în repaus”, a spus Kuhlmann.

Care este mecanismul prin care somnul este îmbunătățit

Ciclul somn-veghe al corpului uman urmează o perioadă de aproximativ 24 de ore, care este controlată de un „ceas” intern al corpului. Ca parte a acestui ciclu, seara este eliberat hormonul numit melatonină, care ne face să ne simțim obosiți.

Exercițiile fizice din timpul zilei pot duce la o eliberare a melatoninei mai devreme, seara, acesta fiind motivul pentru care persoanele care fac sport adorm mai repede.

Exercițiile fizice ar putea duce, de asemenea, la un somn mai bun, datorită efectelor sale pozitive asupra stării de spirit și asupra sănătății mintale, ambele putând fi asociate cu calitatea somnului. În timpul exercițiilor fizice, organismul eliberează substanțe chimice cunoscute sub numele de endorfine, care îmbunătățesc starea de spirit.