Faptele: o tanara femeie este ucisa cu douazeci de lovituri de cutit. In apartamentul de alaturi locuieste o jurnalista de la un post de radio, careia i se propune sa faca un sir de emisiuni despre crimele comise asupra femeilor, mai ales despre cele ramase nepedepsite. Michela Canova incepe sa investigheze cazul vecinei sale, ii reconstituie viata enigmatica, ii interogheaza rudele si anturajul, cauta motivatiile asasinarii, iar o sinucidere pare sa confirme identitatea criminalului.
In aparenta, o detective story. In realitate, un roman introspectiv foarte bine construit, scris alert, la persoana intai, timpul prezent, ce analizeaza misterul violentei gratuite, motivativatiile care transforma un barbat obisnuit in criminal.
Dacia Maraini este o romanciera foarte iubita in Italia. A trait aproape doua decenii alaturi de Alberto Moravia. Poemele, romanele, piesele de teatru si scenariile sale de film au ca tema conditia femeii moderne, scriitoarea insasi fiind considerata o purtatoare de cuvant a feminismului italian.
O fraza a ei care merita citata: ,,in romanele moderne italiene, numai prostituatele se casatoresc.,,