Carnea de pangasius sălbatic ori somn este bogată în vitamina D, B12, seleniu, acizi graşi Omega-3. Peştele pangasius natural este apreciat pentru conţinutul moderat de grăsime, dar ridicat în proteine de calitate.
Cu toate acestea, recoltarea naturală de pangasius se face foarte limitat, încât tot peştele destinat consumului larg este adus din crescătorii.
Fileul de pangasius din comerţ, inclusiv din ţara noastră, este exclusiv crescut la ferme, iar calitatea cărnii și conţinutul de nutrienţi este determinată în totalitate de hrana pe care o are acest peşte.
Cum se comercializează acest tip de pește?
Din punct de vedere al marketingului, „file de pangasius” este un termen folosit pentru a denumi carnea unui tip de peşte de apă dulce importat, foarte popular şi oarecum apreciat de consumatori graţie faptului că nu conţine oase, are pielea înlăturată, gustul dulce, iar preţul relativ convenabil.
Pangasius este de fapt numele științific al unei specii de somn descoperită primar în apele dulci din Vietnam, dar care în prezent este cultivat inclusiv în fermele de creştere din Cambodgia, China, Laos, Thailanda ca fiind o specie de somn asiatic.
O scurtă documentare privind creşterea acestui peşte arată că în mare parte acesta provine din apele Vietnamului, mai exact din râul Mekong, murdar şi poluat din cauza fabricilor din apropiere ale căror deşeuri ajung în ape, potrivit unica.md
Este extrem de periculos! Se hrănește cu toxine
În acelaşi timp, cercetătorii chinezi, ca urmare a încrucişării mai multor specii de peşte, au creat un pangasius găselniţă, extrem de tolerant la toxinele din apă, care supravieţuieşte şi se hrăneşte cu acestea încât poate curăţa apa. Acest tip de peşte mai este numit ,,sanitar’’, întrucât se hrăneşte cu toxine, bacterii şi microorganisme, dar şi resturi de peşte mort, uscat şi măcinat sub formă de pudră în saci.
Mai mult, cererea de pangasius a devenit atât de mare încât acesta este injectat cu hormoni proveniţi din urină deshidratată pentru ca peştii să aibă o creştere accelerată şi carnea mai pufoasă.
O cercetare efectuată la Benha University a determinat că probele de Pangasius hypophthalmus au fost semnificativ poluate cu niveluri ridicate de metale toxice în special mercur și plumb.
În SUA, pentru a nu crea confuzie în rândul consumatorilor, unii producători comercializează acest peşte cu denumirea de somn sau catfish, în timp ce altul provenit din ţările asiatice, cum e la noi spre exemplu, – cu denumirea de file de pangasius.