Zhang Wei, în vârstă de 36 de ani, a plătit 9,998 de dolari pentru  de 20 de mililitri a ceea ce credea că este o rezervă specială din 1878 de la Distileria Macallan din Speyside, Scoția.

El şi-a luat băutura în timpul unei sesiuni de degustare de ultimă generaţie a hotelului Waldhaus din St. Moritz, care este renumit pentru selecţia enormă de malţ.

Cu toate acestea, testele științifice au arătat că pretinsul whisky de 139 de ani a fost probabil distilată în anii 1970.

Potrivit BBC, personalul hotelului a trimis sticla departe pentru testare după ce experții în whisky au avut îndoieli că sticla ar putea fi autentică.

Au trimis un eșantion companiei Rare Whisky 101, o companie din Dunfermline, Fife, care a folosit tehnologia carbon dating pentru a descoperi că whisky-ul a fost aproape sigur făcut la începutul anilor 1970.

Mai mult, au descoperit că era un amestec mai degrabă decât un singur malț, făcându-l tot mai puțin autentic. Ei au declarat rezultatul final „aproape fără valoare”.

Managerul Sandro Bernasconi a spus că Zhang ia mulțumit pentru onestitatea sa.

În august, Bernasconi a spus că nu se aștepta niciodată să vândă whiskey-ul, care fusese în bar ca element de colecție de când tatăl său l-a cumpărat în anii 1990.