Acest tip de carne poate crește riscul de cancer, avertizează experții

carne

SURSA FOTO: Dreamstime

Acest tip de carne poate crește riscul de cancer, avertizează experții. Știința a descoperit că aceste tipuri de carne procesată cresc riscul de a face cancer. Dintre acestea, spun experții de la Cleveland Clinic, acest tip de carne se dovedește a fi cel mai nociv.

Auzim tot mai des că o dietă bogată în proteine ​​nu este utilă doar pentru slăbire. De asemenea, ajută să mențineți o masă musculară sănătoasă în etape ale vieții, precum menopauza. 

Pe de altă parte, datele arată că au crescut pentru anumite tipuri de cancer în rândul anumitor categorii demografice. De exemplu, cancerul de colon a apărut la populații mai tinere decât în ​​trecut. Unul dintre comportamentele care a fost asociat cu acest tip de cancer și cu alte tipuri de cancer este consumul în exces al cărnii roșii și procesate, potrivit The Healthy.

Deci, dacă încercați să faceți cele mai sănătoase alegeri, medicul Beth Czerwony avertizează că există o metodă de preparare a cărnii care poate fi deosebit de periculoasă când vine vorba de riscul de cancer.

Procesul de afumare a cărnii produce substanțe nocive

Carnea afumată – gătită pe o sursă indirectă de căldură – vine cu problemele semnificative de sănătate, spune Czerwony. 

Deși aroma de afumat poate fi atrăgătoare, procesul de creare a acelei arome poate avea un efect cauzator de cancer.

„Când pregătim carne afumată, fumul în sine este unul dintre lucrurile care pot crea agenți cancerigeni”, a spus dieteticianul.

În special, procesul de afumare a cărnii produce substanțe nocive numite hidrocarburi aromatice policiclice (PAH) și amine heterociclice (HCA), care s-a dovedit că provoacă modificări în ADN, crescând astfel riscul de cancer.

Gillian Culbertson, un alt dietetician de la Clinica Cleveland, explică:

„Acești compuși sunt creați atunci când fluidele și grăsimea picură din carne pe sursa de căldură, ca produs secundar al fumului. Se formează inele aromatice, creând acești compuși nocivi care sunt transportați în carne, din fum.”

Risc crescut de cancer al tractului intestinal, cancer de sân și de prostată

Culbertson avertizează că expunerea frecventă la acești compuși, care poate apărea și când carnea a fost preparată la căldură mare pe un grătar, „poate duce la un risc crescut de cancer al tractului intestinal, în special cancer de colon și stomac”. 

Ea adaugă: „Cercetări recente sugerează, de asemenea, că, în general, carnea roșie și procesată, inclusiv carnea afumată, pot crește riscul de cancer de sân și de prostată.”

SURSĂ FOTO: Dreamstime

Limitați aportul de carne afumată

De aceea, dacă mănânci carne afumată, este bine să o privești ca pe un răsfăț și să-ți limitezi aportul, avertizează experții.

„Este vorba despre moderație”, spune Czerwony. „Este important să cunoaștem riscurile și că există modalități de a încerca să faceți procesul de afumare a cărnii mai puțin dăunător”, adaugă ei.

Departamentul Agriculturii din SUA (USDA) a împărtășit mai multe sfaturi despre acest lucru. USDA recomandă afumarea cărnii numai în afumătoarele din materiale aprobate – niciodată în recipiente improvizate, cum ar fi cutiile de oțel galvanizat. 

Utilizați cărbune comercial destinat gătitului, dezghețați complet carnea congelată înainte de a începe și folosiți întotdeauna un termometru pentru a vă asigura că a atins o temperatură internă minimă sigură, înainte de a o consuma. 

Alegerea cărnii albe slabe și a cărnii neprocesate în locul cărnii roșii poate ajuta, de asemenea, la reducerea riscurilor pentru sănătate asociate consumului de carne.