Acest tip de carne poate crește riscul de cancer oral. Specialiștii avertizează

grătar, mici, cârnați, carne

SURSA FOTO: Dreamstime

Acest tip de carne poate crește riscul de cancer al gurii, susține un studiu recent. Odată cu încălzirea vremii începe sezonul grătarelor. Există vreun pericol dacă obișnuim să mâncăm frecvent carne făcută pe grătar?

Acest tip de carne poate crește riscul de cancer al gurii

Acest tip de carne poate crește riscul de cancer al gurii, susține un studiu recent. Odată cu încălzirea vremii începe sezonul grătarelor. Există vreun pericol dacă obișnuim să mâncăm frecvent carne făcută pe grătar? Legătura dintre consumul relativ ridicat de carne și anumite tipuri de cancer a fost deja stabilită.

Organizația Mondială a Sănătății clasifică carnea procesată, cum ar fi cârnații și alte mezeluri, alături de fumat și azbest, drept cancerigen de „Grupul 1”. În plus, observă că consumul de carne procesată ar trebui limitat, spre deosebire de fumat și expunerea la azbest, care ar trebui să fie evitate complet.

Majoritatea organizațiilor preocupate de prevenirea cancerului sunt de acord că oamenii ar trebui să limiteze consumul de carne procesată, deoarece este legată de cancerul de colon și de stomac.

Cancerul oral are rate de incidență în continuă creștere, mai ales în rândul tinerilor

Cercetări recente dezvăluie de ce unele proteine animale mai proaspete pot duce la un risc crescut pentru un alt tip de cancer, scrie TheHealthy.

Cercetătorii în chimie și cancer de la Universitatea de Medicină din Silezia din Katowice, cea mai mare școală de medicină din Polonia, au realizat un nou studiu, pe care l-au publicat în revista Nutrients, pe 7 aprilie 2024.

Echipa de cercetare a concluzionat: „Cancerul oral este una dintre prioritățile de cercetare ale lumii datorită ratei de incidență în continuă creștere”, evidențiind această tendință în rândul adulților mai tineri.

Cu cât aportul de carne roșie este mai mare, cu atât crește riscul de cancer oral

Ei au teoretizat că această creștere ar putea fi legată de o creștere a consumului de carne roșie. Cercetările anterioare au arătat că, atunci când carnea roșie este preparată termic, (pentru a distruge agenții patogeni și a o face mai sigură și mai gustoasă), se formează compuși chimici care pot duce la modificări canceroase în tractul digestiv. Căldura mare și timpii mai mari de prepare termică pot crește acești compuși.

Studiul a implicat două grupuri de cetățeni polonezi care au completat chestionare alimentare despre obiceiurile alimentare. Primul grup fusese diagnosticat cu cancer oral între 2022 și 2023, și aveau o vârstă medie de 67 de ani. Între timp, grupul de control era format din persoane fără diagnostic de cancer sau alte boli cronice, cu o vârstă medie de 53 de ani.

Când cele două grupuri au fost comparate, cercetătorii au descoperit că, în timp ce fumatul, consumul de alcool și infecția cu papilloma virus uman (HPV) se corelează cu cel mai mare risc de cancer oral, și consumul de carne roșie a crescut acest risc. Cu cât aportul total de carne roșie este mai mare, cu atât crește riscul de cancer oral, susțin ei.

Carnea afumată, asociată cu cel mai mare risc

Nivelurile mai ridicate de carne roșie au crescut riscul, dar riscul a crescut și mai mult atunci când carnea a fost procesată. În mod special, carnea afumată a fost asociată cu cel mai mare risc de a dezvolta cancer oral, comparativ cu carnea prăjită și fiartă.

În mod surprinzător, carnea la grătar nu a arătat o conexiune la fel de mare, dar cercetătorii presupun că asta se datorează faptului că în tradiția poloneză, carnea se prăjește doar în anumite ocazii. De aceea, ar trebui făcute mai multe studii în afara populației testate, pentru a vedea dacă acest lucru este corelat cu alte zone ale lumii unde grătarul este mai popular, deoarece se știe că dezvoltă compuși cancerigeni.

De exemplu, în Brazilia, consumul de carne la grătar, de patru sau mai multe ori pe săptămână, a fost asociat cu rate crescute de cancer oral, au observat ei.

Consumul de legume, un efect protector împotriva cancerului oral

Studiul a venit și cu o veste bună: consumul de legume părea să aibă un efect protector împotriva cancerului oral.

În general, cercetătorii au concluzionat că „limitarea consumului de produse din carne și modificarea metodelor de preparare a mâncărurilor din carne poate reduce riscul de a dezvolta cancer oral”.

Acest lucru se vine să întărească mesajul Institutului American de Cercetare a Cancerului, care sfătuiește oamenii să consume cât mai puțină carne procesată și să limiteze carnea proaspătă gătită la maximum 500 de grame de săptămână.