Adjunctul șefului administrației prezidențiale din Rusia, Dmitri Kozak, a avut o ieșire nervoasă, avertizînd: „începerea acțiunii militare: acesta ar fi începutul sfârșitului Ucrainei”.
Tensiunile au crescut în estul Ucrainei în ultimele săptămâni după ce Vladimir Putin a trimis tancuri, elicoptere și mii de soldați la frontiera ucraineană, scrie Daily Mail.
Putin insistă că desfășurarea de echipamente militare aproape de graniță este defensivă și că exercițiile viitoare fac parte din inspecțiile de rutină de „pregătire pentru luptă”.
Kozak a insistat acum că Rusia nu va acționa decât dacă Ucraina va ataca mai întâi, dar a spus că orice acțiune militară a Moscovei nu va fi „o lovitură în picior, ci în față”.
„Susțin evaluările care există și în Ucraina, potrivit cărora începutul ostilităților este începutul sfârșitului Ucrainei”, a declarat Dmitri Kozak, adjunctul șefului de cabinet al lui Vladimir Putin.
Între timp, președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, s-a deplasat în Donbass într-o nouă demonstrație de forță, fotografiindu-se în timp ce dă mâna cu soldații de-a lungul frontierei care îi separă de rebelii susținuți de Rusia.
Printre echipamentele hardware surprinse în drumul său spre front se numără tancuri, obuze, lansatoarele antiaeriene BUK, piesele de artilerie și vehiculele de sprijin.
Navele mutate din Marea Caspică – care se află între Rusia, Iran, Azerbaidjan, Turkmenistan și Kazahstan sunt, de asemenea, mutate în Marea Neagră.
Printre ambarcațiunile în mișcare se află bărci de artilerie și nave de debarcare a trupelor, considerate o armă ofensivă.
Pe fondul tensiunilor în creștere, SUA se gândește dacă să-și mute navele în Marea Neagră într-o demonstrație de sprijin pentru Ucraina.
Biden ar trebui să solicite permisiunea Turciei pentru o astfel de acțiune, deoarece controlează strâmtoarea care oferă acces la mare în condițiile unui tratat din 1936.
Kozak a fost întrebat dacă Rusia își va proteja cetățenii din estul Ucrainei. Oficialul rus a făcut referire în răspunsul său la masacrul de la Srebrenica, unde aproximativ 8.000 de bărbați și băieți musulmani au fost uciși de forțele sârbe bosniace în timpul războiului din 1992-1995 Kozak a spus: „Totul depinde de amploarea focului.
Dacă există, așa cum spune președintele nostru, un fel de Srebrenica, se pare că va trebui să intervenim pentru a-i apăra.
Putin a făcut comparații cu un „al doilea Srebrenica”, dacă Ucraina nu se supune unei amnistii privind noile linii de frontieră care au apărut de la începerea conflictului în 2014.
Putin a acuzat de asemenea Ucraina de „acțiuni provocatoare” într-o discuție telefonică cu Angela Merkel. Rusia spune că forțele sale nu reprezintă o amenințare și sunt defensive, dar că vor rămâne acolo atâta timp cât Moscova va considera potrivit.