Acesta ar putea fi finalul pandemiei! Un medic spune adevărul despre Omicron

Sursă: Dreamstime

Radu Țincu, medic primar ATI la Spitalul Floreasca, a explicat că, în cazul în care se confirmă că varianta Omicron a SARS-CoV-2 este mult mai blândă, oamenii vor resimți COVID-19 ca pe o viroză respiratorie. Medicul spune că acesta ar putea fi finalul pandemiei.

Radu Țincu, medic primar ATI la Spitalul Floreasca, a explicat, vineri seara, că, dacă se confirmă că varianta Omicron a SARS-CoV-2 este mult mai blândă și nu produce forme severe, oamenii vor resimți COVID-19 ca pe o viroză respiratorie.

Medicul a fost întrebat dacă momentul în care varianta Omicron va deveni dominantă poate să fie finalul pandemiei.

„Da, cu siguranță poate fi. Dacă într-adevăr că această nouă variantă virală e mult mai blândă și nu va produce forme severe care să pună în pericol viața oamenilor, este evident că atunci coabitarea va fi mult mai facilă, oamenii într-adevăr vor resimți COVID-19 ca pe o banală viroză respiratorie, care nu va produce niciun fel de risc sau riscurile sunt foarte puține asupra stării de sănătate, însă, vedeți, și aici trebuie să avem un pic de răbdare. Pentru că acele date statistice pe care le avem din Africa de Sud evaluează o populație foarte tânără”, a spus medicul Radu Țincu, la B1TV.

„Media de vârstă a celor care s-au îmbolnăvit cu Omicron în Africa de Sud și care au fost raportați că dezvoltă forme ușoare de COVID-19 era de sub 25 de ani. Trebuie să vedem dacă și la 40 de ani sau la 70 de ani această variantă se manifestă în același fel. De aceea, cred că următoarea perioadă trebuie să fie o perioadă de două-trei săptămâni în care așteptăm cu toții ca datele științifice să ne fie puse la dispoziție pentru a înțelege cum funcționează această nouă variantă virală”, a spus medicul.

Deocamdată nu există date suficiente

Medicul spune că deocamdată nu există date suficiente despre tulpina Omicron.

„Totuși, nu putem compara o persoană de 25 de ani care se îmbolnăvește de COVID-19 cu o persoană de 75 de ani care mai are și trei-patru boli cronice, deci nu avem date suficiente. Acesta este un aspect al virulenței virusului. Ne interesează să vedem și populațiile vârstnice sau cu boli cronice dacă au o anumită particularitate.

De asemenea, ce nu știm până la acest moment, nu știm dacă anticorpii pe care îi avem la dispoziție fie după vaccinare, fie după trecerea prin boală, sau anticorpii monoclonali pe care îi folosim în terapia pacienților COVID-19 mai sunt la fel de eficienți. Ni s-a promis – și sunt studii în desfășurare – ca undeva până la sfârșitul acestui an să avem toate aceste detalii cu privire la eficiența și protecția pe care ne-o oferă anticorpii”, a spus Radu Țincu.