Cea mai recentă descoperire despre vaccinuri și superimunitate schimbă tot ce se știa până acum. Persoanele complet vaccinate, care ulterior se infectează cu COVID-19, pot dobândi o „superimunitate” în fața viitoarelor variante ale virusului, arată un studiu recent.
Studiul Oregon Health & Science University, publicat în Jurnalul Asociației Medicale Americane, a descoperit că anticorpii din probele de sânge ale celor cu așa numitele „infecții revoluționare” au fost și cu peste 1000% mai eficienți decât anticorpii găsiți în probele de sânge prelevate la două săptămâni după vaccinarea cu Pfizer, potivit NBC Chicago.
Studiul a recoltat probe de sânge de la 52 de angajați ai universității, care s-au vaccinat cu serul Pfizer. 26 dintre ei au avut infecții ușoare, 10 au avut varianta Delta, 9 au fost cu non-Delta și 7 au avut variante necunoscute.
O infecție revoluționară generează un răspuns imun puternic împotriva variantei Delta
”O infecție revoluționară „generează un răspuns imun puternic împotriva variantei Delta”, potrivit concluziei studiului, iar cercetătorii cred că răspunsurile vor fi similare în cazul altor variante precum Omicron.
„Cred că acest lucru vorbește despre un eventual joc final”, a spus co-autorul studiului, dr. Marcel Curlin. „Nu înseamnă că suntem la sfârșitul pandemiei, dar indică unde am putea să ajungem: odată ce ești vaccinat și apoi expus la virus, probabil vei fi suficient de bine protejat de variantele viitoare.”
Studiul a comparat și răspunsul imun la un virus viu de la persoanele cu cazuri revoluționare
Același studiu a comparat răspunsul imun la un virus viu de la persoanele cu cazuri revoluționare cu cel al grupului de control. Concluzia a fost următoarea: „cazurile revoluționare au generat mai mulți anticorpi la momentul inițial, acei anticorpi fiind „substanțial mai buni” în neutralizarea virusului viu.
„Cheia este să te vaccinezi”, a spus Curlin. „Trebuie să ai o bază de protecție.”
Varianta Omicron nu a fost identificată în mod specific în studiu, dar Fikadu Tafesse, profesor asistent de microbiologie moleculară și imunologie, a spus că cercetarea „anticipează că infecțiile revoluționare cu varianta Omicron vor genera un răspuns imun la fel de puternic în rândul persoanelor vaccinate.”
Omicron poate să evite protecția oferită de vaccinuri?
Pe de altă parte, un studiu al cercetătorilor de la Columbia University vine cu noi dovezi care arată că varianta Omicron poate să evite protecția oferită de vaccinuri, dar și cea oferită de trecerea prin boală și sugerează că este nevoie de noi vaccinuri și tratamente care să anticipeze felul în care virusul evoluează. Noul studiu a testat inclusiv abilitatea anticorpilor generați prin vaccinare de a neutraliza varianta Omicron în analize în care au fost puși anticorpi în fața unor virusuri vii sau pseudovirusuri construite în laborator să imite varianta Omicron.