Este cunoscut faptul că, după ce unii oameni au fost infectați cu Covid și au fost nevoiți să stea acasă în izolare, anumiți contacți de-ai lor s-au îmbolnavit, în vreme ce alții nu au avut nimic. Danny Altmann, profesor de imunologie la Imperial College London, a declarat pentru CNBC că studiile arată că probabilitatea ca cineva să se infecteze într-o gospodărie, odată ce un membru al familiei este pozitiv, „nu este atât de mare pe cât ne-am imagina”, potrivit CNBC.

Oamenii care nu iau niciodată Covid

Tot mai multe cercetări sunt concentrate pe motivele pentru care unii oameni par să nu se infecteze niciodată Covid, făcând parte din așa-numita cohortă „never Covid”.

O nouă cercetare publicată luna trecută de Imperial College London sugerează că persoanele cu niveluri mai ridicate de celule T (un tip de celulă din sistemul imunitar) de la coronavirusuri comune de răceală riscă mai puțin să se infecteze cu SARS-CoV-2.

De ce expunerea la SARS-CoV-2 nu duce întotdeauna la infecție

Dr. Rhia Kundu, primul autor al studiului de la Imperial’s National Heart & Lung Institute, susține că „expunerea la virusul SARS-CoV-2 nu duce întotdeauna la infecție, așa că noi am vrut să înțelegem de ce”. „Am descoperit că nivelurile mari de celule T preexistente, create de organism atunci când sunt infectate cu alte coronavirusuri umane, cum ar fi răceala, pot proteja împotriva infecției cu Covid-19”, a precizat ea.

Dar, subliniază ea, „deși este o descoperire importantă, e doar o formă de protecție și trebuie să avertizeze că nimeni nu ar trebui să se bazeze doar pe asta. În schimb, cel mai bun mod de a ne proteja împotriva Covid-19 este să ne vaccinăm cu schema completă”.

Lawrence Young, profesor de oncologie moleculară la Universitatea Warwick, a precizat că „există un interes special pentru aceste cazuri de așa-numitul „never Covid”. Este vorba de indivizi care au fost în mod clar expuși la contacți infectați din gospodăria lor, dar care sunt rezistenți la infecții.”

Imunitate naturală de la infecții anterioare cu alte coronavirusuri

Potrivit profesorului Young, datele timpurii sugerează că acești indivizi au dobândit în mod natural imunitate în urma infecțiilor anterioare cu coronavirusuri comune de răceală. Aproximativ 20% dintre cazurile de gripă se datorează coronavirusurilor obișnuite, a spus el, „dar de ce unii indivizi continuă să aibă niveluri de imunitate reactivă încrucișată rămâne o necunoscută”.

Pe lângă un grad de imunitate oferit de expunerea anterioară la coronavirusuri – o familie mare de viruși care provoacă boli, de la răceală obișnuită până la boli sau infecții mai severe – este posobil ca vaccinarea împotriva COVID-19 să fie un factor care să determine dacă unii oameni sunt mai sensibili la Covid decât alții.

Andrew Freedman, expert în boli infecțioase la Cardiff University Medical School, afirmă că faptul că unii oameni se infectează, iar alții nu „este un fenomen binecunoscut și se presupune că are legătură cu imunitatea dată de vaccinare, infecția anterioară sau cu ambele”.

„Știm că mulți oameni s-au infectat cu Omicron, în ciuda faptului că au fost vaccinați complet, inclusiv dacă au făcut doza booster. Cu toate acestea, vaccinarea reduce în continuare șansa de infectare cu Omicron și răspunsurile variază de la persoană la persoană”, spune el.

Factorul genetic

O altă întrebare care a apărut în timpul pandemiei este de ce două persoane cu Covid pot răspunde atât de diferit la infecție: in timp ce una ar putea avea simptome extrem de grave, o alta ar putea fi asimptomatică.
Răspunsul s-ar putea afla în genele noastre. Altmann spune că alături de colegii săi a efectuat cercetări de imunogenetică (relația dintre genetică și sistemul imunitar) și a descoperit că variațiile între sistemele imunitare ale oamenilor „fac diferența între a face o formă gravă a bolii și a fi asimptomatici.”