Dar unii nutriționiști sunt de altă părere. Deși nu contestă beneficiile aduse de acest fruct, aceștia susțin că scăderea în greutate nu are legătură cu consumul de grapefruit, scrie Poosh.
Grapefruitul este sursă bogată de carbohidrați de calitate, de fibre și vitamina C. Dar poate face și miracole când vine vorba de scăderea în greutate? Un expert în nutriție holistică arată cât din aceasta este mit și cât realitate.
„Grapefruitul a fost mult timp popularizat drept un fruct miracculos pentru pierderea rapidă și ușoară în greutate. Începând cu anii 1930, în așa numita „Dietă Hollywood”, se credea că grepfruitul conține o enzimă unică de ardere a grăsimilor pentru a stimula metabolismul și a duce la o pierdere rapidă în greutate. Nu există o singură versiune a dietei cu grapefruit, dar aproape toate includ asocierea unui grapefruit întreg cu trei mese cu calorii scăzute și bogate în proteine”, spune Caroline Johnson.
Nu există nicio dovadă
În realitate, se pare că nu există nicio dovadă care să susțină afirmația că acest fruct conține o enzimă specială, care arde grăsimile. Orice mit legat de pierderea în greutate în dieta cu grapefruit a apărut, probabil, din cauză că acest fruct este sărac în calorii.
Există câteva studii mici, mai recente, care arată o corelație între consumul de grepfruit, înainte de masă, și pierderea în greutate (precum și de scăderea tensiunii arteriale și a colesterolului), dar acest lucru se datorează faptului că fructele conțin până la 88% apă și o cantitate decentă de fibre.
Un concept numit „pre-încărcare”
Acesta este un concept numit „pre-încărcare”, care înseamnă că ne alimentăm cu un produs sau cu o băutură cu conținut scăzut de calorii și conținut ridicat de apă, pentru a ne simți mai sătui înainte de o masă principală. Acest lucru duce, de obicei, la mai puține calorii consumate și, prin urmare, la pierderea în greutate.
Sursă excelentă de vitaminele A și C, fibre și antioxidanți
Cel mai important este că grapefruitul este un aliment foarte bogat în nutrienți. Este o sursă excelentă de vitaminele A și C, fibre și antioxidanți. De asemenea, are indice glicemic scăzut, care poate ajuta la scăderea nivelului de insulină și la menținerea echilibrului zahărului din sânge pentru a susține controlul greutății.
Pentru a include o cantitate mai mare de grapefruit în dietă, luați în considerare asocierea unei jumătăți de grapefruit cu un mic dejun care conține proteine și grăsimi, pentru a echilibra conținutul natural de zahăr.
Pericolul neștiut al grapefruitului
Dar acest fruct nu este bun chiar pentru toată lumea. Există studii care arată că mai multe medicamente orale anti-colesterol, unele amedicamente anti-cancer și pentru afecţiuni cardiace, provoacă probleme grave atunci când pacienţii consumă grapefruit. Se estimează că peste 85 de medicamente interacţionează cu grapefruitul, dintre care 43 într-un mod periculos. Consumarea unui grapefruit sau a doar 200 de ml de suc de grapefruit ar putea fi suficiente pentru a altera într-un mod semnificativ concentraţia medicamentelor din corpul unui pacient.