Acesta este motivul pentru care ar trebui să închideți telefonul cel puțin o oră în fiecare zi

telefon mobil smartphone

SURSA FOTO: Dreamstime

Dependența de telefoane și alte gadget-uri este o realitate incontestabilă a lumii în care trăim. Practic, telefoanele au devenit o prelungire a mâinii, deși mulți oameni sunt conștienți de unele probleme pe care aceste dispozitive le pot provoca.

Dr. Andrew Huberman, specialist în neuroștiință la Stanford, explică de ce primul pas pe care ar trebui să-l facem, pentru a scăpa, treptat, de această dependență, trebuie să fie oprirea regulată a telefonului, scrie Stylist.co.uk.

În medie, oamenii petrec între patru și cinci ore pe zi pe telefoane, verificându-le constant oriunde, fie că sunt la masă, fie în timp ce merg cu mașina sau chiar în pat, înainte să adoarmă. Că ne place să recunoaștem sau nu, aceste obiecte, care nici măcar nu existau până la sfârșitul anilor 1990, ne captează acum mai multă atenția decât orice alt lucru care ne înconjoară.

”Și, de multe ori, oamenii uită să mai privească natura sau cerul, rămânând țintuiți cu ochii în telefoane”, spune dr. Andrew Huberman.
Deși știința arată în mod clar că telefoanele declanșează aceleași circuite neuronale de ”recompensă” în interiorul nostru, așa cum o fac jocurile electronice, există și alți factori care duc la această dependență.

”Efectul puiului hipnotizat”

Referindu-se la dependența oamenilor de rețelele sociale, expertul în neuroștiință Andrew Huberman a vorbit recent despre așa-numitul „efect al puiului hipnotizat”. ”Oamenii vorbesc adesea despre efectele dopaminei pe care le au rețelele sociale. Acestea vin doar la început. Dar atunci când te trezești derulând continuu telefonul, de fapt vrei mai multă dopamină.

Atunci începe cu adevărat efectul dependenței.

”Dacă sunteți entuziasmat de folosirea telefonului sau pentru că stați ore întregi pe o rețea de socializare, acesta este impactul sistemului dopaminergic”, a explicat el. Cu alte cuvinte, pe măsură ce eliberarea de dopamină asociată cu tot ceea ce facem pe telefon se epuizează, atunci începe cu adevărat efectul dependenței.

Închiderea telefonului, timp de câteva ore

Pentru a scăpa de această dependență care pune stăpânire pe noi, doctorul Huberman recomandă, așa cum el însuși face, închiderea zilnică a telefonului, timp de câteva ore.

Profesorul spune că toată lumea ar trebui să procedeze astfel, cel puțin o oră pe zi. El avertizat că acest lucru nu va fi ușor, din cauza modului în care telefoanele sunt legate de anumite așteptări ale oamenilor. „Este incredibil de greu când îmi opresc telefonul. Oamenii sunt foarte supărați că fac asta și de nu de puține ori mă mustră”, a spus el.

Chiar dacă vi se va reproșa că nu ați fost disponibil într-un anumit moment sau ați ratat un anunț important, Huberman spune că beneficiile închiderii telefonului sunt mult mai mari. În acest fel, susține el, putem scăpa de obiceiul prost, pe care mulți dintre noi îl facem acum mai mult ca un reflex, de a butona telefonul non-stop.