Chiar dacă Rusia poate anexa statele baltice cu costuri neglijabile pe termen scurt, avalanșa consecințelor militare, economice și politice pe termen mediu și lung depășește cu mult beneficiile, potrivit unei analize 19fortyfive.
Un raport RAND Corporation din 2016 a realizat o serie de jocuri de luptă care simulează un atac rus asupra statelor baltice. Raportul a ajuns la o concluzie „neechivocă”: Districtul Militar de Vest al Rusiei (ADM) se poate confrunta cu membrii NATO cei mai vulnerabili, ajungând la periferia orașelor Tallin sau Riga – capitalele Estoniei și, respectiv, Letoniei – în șaizeci de ore sau mai puțin„.
Raportul sublinia că „unitățile ADM care ar participa la invazie nu numai că depășesc cu mult omologii lor NATO, dar sunt calitativ superioare în cele mai multe privințe”.
Infanteria NATO nu ar fi nici măcar capabilă să se retragă
Raportul susține că activele ușoare și sub-echipate ale NATO nu sunt potrivite pentru diviziunile grele motorizate ale Rusiei. Disparitatea tactică este atât de mare, afirmă autorii, încât infanteria NATO nu ar fi nici măcar capabilă să se retragă cu succes dintr-un atac rusesc și ar fi „distruse pe loc”.
Chiar și când se contabilizează utilizarea eficientă a puterii aeriene a NATO, care ar putea provoca pierderi notabile forțelor rusești, Alianța nu are mijloacele convenționale pentru a rezista unei invazii rusești la scară largă a statelor baltice.
Armata rusă poate copleși balticele în câteva zile
Cinci ani după acest raport, corelația forțelor de pe flancul estic al NATO nu s-a schimbat drastic. Statele baltice și-au crescut treptat cheltuielile de apărare și au primit un flux constant de ajutor militar american. Aceste modeste acțiuni sunt compensate de continuarea acumulării militare a Rusiei la periferia sa vestică și în enclava central-europeană Kaliningrad.
O lucrare din 2021, publicată de Agenția Suedeză de Cercetare, reia în mare parte concluzia raportului RAND, conform căreia armata rusă poate copleși balticele în câteva zile.