Reprezentanții celor mai mari bănci s-au alăturat celor care trag un semnal de alarmă cu privire la perspectiva tot mai sumbră a unei catastrofe climatice, arată un articol publicat de Futurism.

Informații recente publicate de Scientific American au indicat că giganții financiari Morgan Stanley, JPMorgan Chase și Institutul de Finanțe Internaționale au renunțat la ideea de a construi un viitor durabil. În schimb, își orientează strategiile pentru a rămâne profitabili pe un Pământ care se încălzește rapid, prin investiții în sectoare precum aerul condiționat. Și fac un pas în spate când vine vorba de angajamentele privind energia curată, care erau standardul de aur în industrie, scrie publicația.

Schimbare de atitudine în rândul giganților financiari

Schimbarea de atitudine vine pe măsură ce Acordul de la Paris – acordul internațional de a menține încălzirea globală sub 2 grade Celsius (3,6 grade Fahrenheit), un prag deja scăzut – se transformă într-un vis. Cercetări științifice recente au arătat că, probabil, că am depășit deja o creștere de 1,5 grade Celsius și că suntem pe cale să depășim rapid 2 grade.

Ne aflăm într-o „nouă eră climatică” din cauza încălzirii globale

„Acum ne așteptăm la o lume de 3 grade”, au scris analiștii Morgan Stanley, confirmând o analiză anterioară JPMorgan Chase, care a remarcat că ne aflăm într-o „nouă eră climatică” din cauza încălzirii globale.

Și nu este o surpriză, având în vedere regresul factorilor de decizie din SUA în negarea schimbărilor climatice. Noua administrație condusă de Donald Trump conduce trendul, scoțând SUA din Acordul de la Paris, atacând energia regenerabilă și chiar pretinzând că schimbările climatice ar fi „bune”.

Băncile nu sunt singurele instituții financiare care vorbesc de schimbările climatice. În ultimii câțiva ani, marile companii de asigurări au resimțit pe pielea lor creșterile costurilor legate de încălzirea rapidă a pământului. State precum California și Florida au avut de-a face cu un exod al asigurătorilor din zone cu risc ridicat precum incendiile de vegetație, alunecările de teren și inundațiile cauzate de uragane.

Giganții asigurărilor au dat vina pe locații cu risc ridicat și suprareglementare. Între timp, protestatarii împotriva schimbărilor climatice au acuzat companiile de asigurări că au continuat să susțină giganții de combustibili fosili, chiar dacă se plâng de o piață tot mai instabilă cauzată de schimbările climatice.

Industria bancară poate sprijini tranziția de la combustibilii fosili

Conform publicației, este un exemplu clar ca lumina zilei al contradicției dintre obiectivele de afaceri și acțiunea climatică. Pe măsură ce miliardarii jefuiesc rezervele locale de apă, iar giganții tehnologici aruncă în pământ munți de deșeuri electronice, nu e de mirare că instituțiile financiare întorc spatele promisiunilor climatice.

După cum a declarat un purtător de cuvânt al Institutului de Finanțe Internaționale, „industria bancară poate sprijini tranziția de la combustibilii fosili la energie curată, dar capitalul se va mișca ”doar atunci când economia va avea sens”. Altfel spus, în acest moment, e mai profitabil să jefuiești Pământul, decât să-l salvezi.