În acest studiu, publicat în The Lancet Regional Health – Europe, cercetătorii au analizat date de la peste 300.000 de persoane din opt țări europene, timp de 10,9 ani.
Aceste 4 alimente ultraprocesate cresc riscul de diabet
Ei au descoperit că, pentru fiecare creștere cu 10% a dietei unei persoane formată din alimente ultraprocesate, acea persoană avea un risc cu 17% mai mare de a dezvolta diabet de tip 2. În categoria alimentelor ultraprocesate, unele au fost mai rele decât altele în ceea ce privește riscul de diabet, potrivit FoodandWine.
Diabetul este o afecțiune marcată de dificultăți în gestionarea zahărului din sânge, dar poate crește și riscul de apariție a altor afecțiuni, inclusiv boala Alzheimer și bolile de inimă.
Ce sunt alimentele ultraprocesate
Alimentele sunt clasificate după procesarea lor folosindu-se scala NOVA. Această scară împarte alimentele în patru categorii.
Alimentele considerate procesate sunt diferite de starea lor naturală și, de obicei, conțin ingrediente cum ar fi zahăr, sare sau ulei. Alimentele clasificate ca ultra-procesate sunt alimente procesate cu și mai multe ingrediente, cum ar fi conservanți și coloranți și arome artificiale.
„Alimentele ultraprocesate sunt acele produse ambalate, gata de consumat sau gata de încălzit care au fost puternic modificate față de forma lor originală”, spune medicul nutriționist Scott Keatley.
Ele conțin adesea ingrediente pe care nu le-ai recunoaște sau nu le-ai folosi de obicei când gătești acasă.
Ce este diabetul de tip 2
Diabetul de tip 2 este o boală metabolică cronică. Apare atunci când organismul nu produce suficientă insulină sau nu o folosește în mod corespunzător, conform Institutului Național de Diabet și Boli Digestive și Renale (NIDDK).
Acest lucru determină creșterea zahărului din sânge, care, la rândul său, poate crește riscul apariției altor probleme de sănătate, inclusiv boli de inimă și accident vascular cerebral, leziuni ale nervilor, probleme la picioare și afecțiuni oculare.
Alimente ultraprocesate care pot crește riscul de diabet
Studiul a fost observațional, ceea ce înseamnă că cercetătorii nu pot spune cu siguranță că anumite alimente ultraprocesate cauzează diabetul de tip 2. În schimb, au descoperit o legătură. Iată care sunt cele patru alimente despre care spun că pot crește riscul de diabet tip 2.
Gustările sărate
Este vorba de gustări și chipsuri sărate ambalate.
„Sunt pline de grăsimi nesănătoase, sare și carbohidrați rafinați, care pot contribui la rezistența la insulină, la inflamație și, în cele din urmă, la un risc mai mare de a dezvolta diabet de tip 2”, spune Keatley. „Sarea adăugată poate crește tensiunea arterială și poate avea un impact negativ asupra sănătății cardiovasculare”, adaugă ea.
Mezelurile
Șunca, mezelurile și cârnații au de obicei niveluri ridicate de sodiu, conservanți, precum nitrații, și grăsimi nesănătoase, spune Keatley. Toate au fost legate de inflamație crescută și rezistență la insulină, doi factori majori în dezvoltarea diabetului de tip 2.
„Sunt dense din punct de vedere caloric, fără a oferi o valoare nutritivă prea mare”, adaugă Keatley.
Preparatele congelate gata de consumat
Includ ingrediente bogate în grăsimi saturate, zahăr adăugat și sodiu, iar nivelurile mai ridicate de grăsimi saturate și sodiu sunt legate de un risc mai mare de boli de inimă și anumite tipuri de cancer.
De asemenea, sunt sărace în fibre, proteine și nutrienți esențiali, spune Keatley. „Lipsa fibrelor și conținutul bogat în calorii pot promova supraalimentarea și pot perturba metabolismul glucozei, crescând riscul de diabet de tip 2”, adaugă ea.
Băuturile îndulcite
Studiul a constatat că băuturile îndulcite cu zahăr adăugat, precum și cele cu îndulcitori artificiali, cresc riscul de diabet de tip 2.
Chiar dacă băuturile îndulcite artificial nu conțin zahăr adăugat, Keatley spune că „pot perturba microbiota intestinală și pot declanșa pofta de alimente dulci, contribuind indirect la controlul slab al glucozei”.
Cercetătorii au descoperit, de asemenea, că participanții la studiu au reușit să-și reducă riscul de a face diabet de tip 2 prin înlocuirea alimentelor neprocesate sau minim procesate, cu ouă, lapte și legume, sau chiar cu formele mai sănătoase ale alimentelor procesate, inclusiv brânza și fructele conservate.