Părerile experților sunt, în general, împărțite, iar curentul majoritar este acela că data de expirare de pe un produs nu înseamnă că acesta trebuie aruncat la gunoi. Este cazul iaurtului sau al chefirului. Dar ce se întâmplă cu produsele congelate?
În general, alimentele congelate pot fi consumate, în siguranță, pentru o perioadă foarte lungă de timp, dacă sunt păstrate continuu la congelator, fără a le dezgheța și apoi a le reîngheța. Acest lucru nu se aplică oricărui produs congelat.
Iată tot ce trebuie să știți despre data de expirare, precum și o listă de alimente congelate pe care nu ar trebui să le consumați după acea dată inscripționată pe ele.
Nu înseamnă că toate alimentele care au trecut de data de expirare pot fi consumate în siguranță
Datele de expirare nu înseamnă automat că mâncarea a devenit necomestabilă. Este pur și simplu o dată stabilită de producător pentru a spune consumatorului când produsul este la „apogeu”. După această dată, este posibil ca alimentele să nu fie la fel de proaspete, iar aroma și textura pot fi afectate. Desigur, asta nu înseamnă că toate alimentele care au trecut de data de expirare pot fi consumate în siguranță.
Cum le afectează congelatorul
Congelarea alimentelor este o modalitate eficientă și excelentă de a păstra valoarea nutritivă, calitatea și aroma multor alimente. Acest lucru se datorează faptului că păstrarea alimentelor la 0 °F dezactivează microbii (bacteriile) care ar putea provoca alterarea. Există însă și cazuri în care, dacă congelatorul este uitat deschis, din greșeală, temperatura poate crește peste 0 grade Fahrenheit. Acest lucru crește șansa deteriorării alimentelor.
Iată care sunt alimentele congelate, care nu ar trebui consumate după ce au expirat:
Înghețata
Cutita de înghețată care nu a fost deschisă poate fi consumată în siguranță două până la trei luni după data de expirare. Dar odată deschisă, va trebui consumată în decurs de o lună.
Cât timp poate fi mâncată înghețata în siguranță depinde în mare măsură de modul în care este păstrată. De exemplu, dacă ați scos-o din congelator și ați lasat-o pe masă, până în punctul în care începe să se topească, acest lucru poate permite bacteriilor să se dezvolte. Dacă înghețata și-a schimbat textura,ar fi bine să o aruncăm!
Legumele înghețate
Legumele congelate se pot păstra între 8 până la 12 luni! Dacă lăsați legumele în congelator prea mult, acestea vor începe să-și piardă culoarea și să crească în dimensiune. De asemenea, vor începe să facă cristale de gheață. Astfel, nu vor mai avea o textură și o aromă apetisante și nu vor mai fi la fel de hrănitoare.
Pizza
Dacă a fost depozitată corect, poate fi consumată și după data de pe etichetă, dar asta nu înseamnă că ar trebui să o faceți. Lăsată prea mult timp la congelator, pizza își va pierde calitățile și gustul. Căutați semne de pete uscate sau de decolorare pe pizza. Dacă le observați, ar fi bine să o aruncați!
Produse congelate din cartofi
Produsele congelate din cartofi care au fost depozitate prea mult timp în congelator pot dezvolta arsură de congelare. Când se întâmplă acest lucru, textura lor poate fi una „făinoasă”.
Puiul congelat
Un pui poate rezista până la 12 luni la congelator. Pulpele și aripioarele rezistă 9 luni, în timp ce măruntaiele pot sta între 3 până la 4 luni la congelator. Puiul gătit poate fi congelat, dar nu va mai avea același gust. Asigurați-vă că nu mâncați pui gătit congelat decât intr-un interval de pănâ la 6 luni.