Efectele războiului din Ucraina se simt în buzunarele românilor. Prețurile au sărit în sus și au suferit modificări substanțiale, de la începutul anului și până acum. Ce alimente s-au scumpit cel mai mult și cât de afectată este populația de invazia rusă?
Prețurile au crescut simțitor, iar unele produsele alimentare costă mult mai mult acum decât la începutul anului. Potrivit Antena 3, care a încercat să vadă ce creșteri de prețuri la alimente au avut loc în magazine, cel mai mult s-ar fi scumpit laptele.
Dacă în ianuarie acesta costa 5,19 pe litru, în martie a ajuns la 5,60 lei pe litru. Urmează apoi scumpirea la făină. La începutul anului se plătea 3,99 lei pe kg, ca în luna martie să ajungă la 4,99 lei pe kilogram.
Și mălaiul a crescut la preț, de la 4,75 lei pe kilogram în ianuarie la 5,29 lei/kg în zilele acestea. Orezul s-a scumpit de la 7,68 lei pe kilogram la 8,79 lei pe kilogram iar untul a ajuns să coste de la 8,39 pe 180 de grame, în luna ianuarie, la peste 10 lei în luna martie.
Și legumele costă acum mai mult, iar prețurile au sărit în sus. De la începutul anului și până acum, cel mai mult s-au scumpit ardeii, cu 6 lei pe kilogram. Roșii au ajuns de cu 3 lei mai mult pe kilogram, iar bananele s-au scumpit cu 2 lei pe kilogram.
România nu e în pericol să rămână fără alimente!
De altfel, ministrul Agriculturii, Adrian Chesnoiu, a vorbit despre subiectul unei posibile crize alimentare în ţara noastră. El a spus că nu poate fi vorba despre o criză alimentară în România, pentru că noi suntem o ţară care producem suficient de multă hrană pentru consumul intern, pentru a asigura consumul intern.
„Despre crize alimentare poți vorbi când apare o penurie de alimente, când nu se găsesc alimentele de bază pentru populație, or România nu se află în acest risc şi cred că nici nu va fi posibil.”
Indicele global al preţurilor la produsele alimentare a atins un nivel ridicat record
Trebuie amintit că indicele global al preţurilor la produsele alimentare a atins un nivel ridicat record în februarie, în urma majorării preţului uleiurilor vegetale şi a preţurilor la lactate, a anunţat Organizaţia Naţiunilor Unite pentru Alimentaţie şi Agricultură (FAO).
FAO publică propriul său Food Price Index, care măsoară modificările de preţuri înregistrate la un coş de alimente format din cereale, uleiuri vegetale, lactate, carne şi zahăr. În februarie, acest indice a crescut până la 140,7 puncte, de la 135,4 puncte în ianuarie.
Datele pentru ianuarie au fost revizuite în scădere, iniţial se fiind raportat un nivel de 135,7 puncte. Preţurile mai ridicate la alimente au contribuit la majorarea inflaţiei, deoarece economiile se redresează în urma crizei provocate de pandemie, iar FAO a avertizat că în ţările dependente de importuri costurile mai ridicate îi pun în pericol pe cei săraci.
Datele pentru raportul din februarie au fost în cea mai mare parte adunate înaintea invadării Ucrainei de către Rusia. Temerile privind tensiunile din zona Mării Negre au afectat pieţele agricole încă înainte de izbucnirea conflictului, iar analiştii avertizează că un conflict prelungit ar putea avea un impact major asupra exporturilor de cereale.