Așadar, anumite alimente se depreciază rapid, atunci când sunt ținute în soare și căldură. Câteva exemple ar fi cașcavalul cu procent ridicat de grăsime, prăjiturile cu cremă, untul, mâncarea cu sos de smântână sau salata cu legume apoase.

Specialiștii în chimie alimentară au lansat mai multe avertismente

Potrivit specialiștilor, legumele cu multă apă, precum roșiile și castraveții, se alterează imediat, în cazul în care nu sunt intacte. Mai mult, termenul de valabilitate pentru mâncărurile calde scade la o treime atunci când este caniculă.

„Această perioadă de transport să fie cât mai scurtă. Bacteriile patogene se dezvoltă foarte bine, și chiar dacă noi nu ne dăm seama că microbiologic ele sunt contaminate, dezvoltăm toxiinfecții alimentare care încep cu probleme digestive, cu greață, cu vomă, cu dureri de cap, și care pot fi din ce în ce mai grave.

Produsele pe care le luăm, să le păstrăm într-o ladă frigorifică”, a explicat Denisa Duță, expert în Chimie Alimentară.

La rândul lui, șeful Laboratorului de ambalaje ICA, Gabriel Mustățea, a subliniat că apa nu trebuie să fie păstrată la temperaturi ridicate și expusă la lumină.

„Nu este recomandat ca apa să fie depozitată, păstrată la temperaturi ridicate și expusă la lumină. În niciun caz să depășească 40 de grade”, a subliniat Gabriel Mustățea.

Explicația este următoarea. În fabricarea peturilor, care sunt un amestec de substanțe, se adaugă Stibiu sau Antimoniu. Când pet-ul, umplut cu un lichid, este expus la căldură, Stibiul din ambalaj migrează către lichidul din interior.

Potrivit specialiștilor, acest compus este toxic pentru organism, chiar și atunci când este consumat în cantități mici, potrivit stirileprotv.ro.

Cum va fi vremea până la finalul lunii iulie?

Administrația Națională de Meteorologie (ANM) a venit cu noi informații în ceea ce privește valul de căldură din ultima perioadă. Chiar dacă, în linii mari, canicula rămâne la fel în următoarea perioadă, meteorologii spun că vor exista mici variații de temperatură de la o zi la alta.

Referitor la temperaturile maxime, meteorologii spun că acestea se vor situa între 34 și 38 de grade Celsius. De asemenea, Administrația Națională de Meteorologie (ANM) a publicat și cea mai recentă prognoză meteo pentru perioada 17 – 30 iulie.

În prima zi a intervalului de timp, media temperaturilor maxime va ajunge la 38 de grade Celsius. Cu toate acestea, în zilele de 18 și 19 iulie, acestea vor scădea ușor până la aproximativ 36 de grade Celsius, indicând în continuare o vreme caldă. Pe toată durata rămasă, vremea se va menține caldă, cu posibilitatea unor valuri de căldură ocazionale.

Media regională a maximelor se va situa, în general, între 32 și 34 de grade Celsius. În ceea ce privește temperaturile medii, acestea vor fi cuprinse între 18 și 21 de grade Celsius în prima săptămână și între 16 și 18 grade Celsius în ultima parte a perioadei. Vor fi perioade intermitente de instabilitate, cu ploi mai extinse, fiind așteptate ploi mai extinse între 20 și 23 iulie, precum și în jurul datei de 26 iulie.