Aici intră toate produsele care au un termen de garanție, mâncarea gătită, cărnurile și alimentele proaspete. Frigiderul poate face însă ca alte alimente să-și piardă textura și aroma mai repede, motiv pentru care e bine să nu le păstrați la rece, potrivit site-ului Recipes.
Ca să ai siguranța că aceste produse nu-și vor pierde textura și calitățile iată care sunt recomandările specialiștilor:
1. Pâinea
Frigiderul păstrează produsele perisabile în siguranță și sănătoase. Doar asigurați-vă că nu pâinea nu ajunge în frigider.
„Deși refrigerarea întârzie apariția mucegaiului, un mediu frigorific este foarte uscat și, prin urmare, va grăbi învechirea pâinii”, explică Randy George, președinte al companiei Red Hen Baking din Vermont.
El observă că pâinea coaptă pe vatră se păstrează cel mai bine la temperatura camerei într-o pungă de hârtie, într-o pungă perforată sau chiar în niciuna.
„Asta face ca crusta să se păstreze crocantă. Deși umiditatea camerei va varia, rareori este la fel de uscată ca interiorul unui frigider”, adaugă el.
Dacă vreți să păstrați pâinea proaspătă pentru o perioadă mai lungă de timp, alegeți să o țineți la congelator, într-o pungă de plastic bine sigilată.
2. Cartofii
Frigiderul nu e indicat pentru păstrarea cartofilor. Cauza? Cartofii nu se simt bine la temperaturi sub 45 de grade Fahrenheit (7 grade Celsius). La această temperatură, amidonul lor începe să se descompună în zaharuri, care, la rândul lor, pot provoca modificări nefericite ale texturii și gustului, făcând cartofii mai dulci și mai tari.
În schimb, căutați un mediu întunecat și umed, între 4,4 și 10 grade Celsius.Cel mai bine ar fi să țineți cartofii într-o cămară sau într-o pivniță.
3. Dovleacul
Dacă vreți ca dovleacul să reziste mai mult, alegeți un loc răcoros și întunecat, de preferință în jur de 10 grade Celsius, cum ar fi o cămară, un sertar sau un dulap de bucătărie.
Dovlecii vor rezista mai mult dacă nu se ating unul de celălalt, așa că este recomandat să-i înfășurați pe fiecare în hârtie sau într-o cârpă. Asigurați-vă că nu depozitați dovlecii lângă fructe sau legume care produc etilenă (un gaz hidrocarburic eliberat de coacerea fructelor și legumelor), deoarece acest lucru poate face ca dovlecii să înceapă să putrezească.
4. Roșiile
Depozitarea roșiilor la temperatura camerei este cea mai indicată pentru a le împiedica să se strice, menținându-le în același timp cea mai bună aromă. Roșiile coapte rămân de obicei bune timp de aproximativ două sau trei zile după cumpărare, dacă sunt ținute într-o pungă de hârtie.
Rețineți că unele soiuri de roșii au fost special crescute pentru a le prelungi termenul de valabilitate, iar acestea pot dura până la o săptămână sau două.
5. Ceapa
Ca și cartofii, ceapa se menține bine depozitată într-un dulap de bucătărie sau o cămară. La ceapă trebuie să căutăm un mediu uscat și rece, spre deosebire de mediul rece și umed preferat de cartofi.
Acest lucru este valabil mai ales pentru ceapa uscată. Asigurați-vă că există suficientă ventilație în spațiul respectiv pentru a le păstra proaspete și aromate.