Ce se întâmplă cu bancnotele de 200 și 500 de euro

Două bancnote, cele de 200 și 500 de euro, au intrat în vizorul autorităţilor. Un raport al Europol a indicat că acestea sunt foarte ușor de falsificat.

Instituțiile europene îi sfătuiesc pe oameni să nu le mai păstreze în perioada următoare. Anunțul este valabil mai ales pentru cei care călătoresc frecvent pe teritoriul Europei și folosesc bani cash.

Cei care dețin astfel de bancnote sunt sfătuiți să le schimbe la Băncile Centrale ale Eurosistemului. Ei trebuie să se adreseze unei instituții bancare sau unui intermediar financiar și să solicite operațiunea de schimb a bancnotei.

Atenţie! Au circulat şi informaţii false potrivit cărora bancnotele de 200 şi 500 de euro ar urma să fie retrase din circulaţie. Informaţia nu este reală, a confirmat un purtător de cuvânt al BCE (Banca Centrală Europeană).

„Am aflat că în unele țări circulă fake news-uri care susțin că Europol sau autoritățile europene au decis retragerea din circulație a bancnotelor de 500 și 200 de euro. Aceste știri sunt false.

Banca Centrală Europeană (BCE) și băncile centrale naționale din zona euro sunt responsabile de emiterea bancnotelor euro. Bancnota de 200 de euro rămâne în producție și în circulație și are curs legal în zona euro.

În 2016, BCE a decis să întrerupă producția și emiterea bancnotelor de 500 de euro, însă bancnota de 500 de euro rămâne mijloc legal de plată și poate fi utilizată ca mijloc de plată în zona euro.

Toate bancnotele euro pot fi schimbate în orice moment la orice bancă centrală națională din zona euro”, a afirmat un purtător de cuvânt al BCE.

bani, euro
SURSA FOTO: Dreamstime

Bancnotele euro se vor modifica, designul va fi decis până în 2024

Christine Lagarde, președinta Băncii Centrale Europene, a anunțat recent că bancnotele euro vor suferi modificări pentru a reflecta identitatea europeană. Această inițiativă are ca obiectiv oprirea falsificării și contribuirea la protecția mediului.

Se dorește ca noul design al bancnotelor euro va include elemente comune care să fie relevante pentru toți cetățenii Uniunii Europene.

„Moneda noastră unică și identitatea noastră europeană comună sunt strâns legate”, a precizat președinta BCE, Christine Lagarde. „Vrem ca oamenii din Europa să se poată identifica cu designul bancnotelor euro”, a completat ea.

Pentru a decide cum vor arăta noile bancnote euro, autoritățile responsabile de moneda euro au dorit să ia în considerare părerile cetățenilor din zona euro. În acest scop, Banca Centrală Europeană (BCE) a desfășurat un sondaj pe site-ul său până la sfârșitul lunii august. Participanții la sondaj au fost întrebați care dintre cele șapte teme propuse ar trebui să fie adoptată pentru noile bancnote.

Decizia va fi luată până în 2024.